Het stadsdeel Dukenburg in Nijmegen wordt door velen gezien als verloederd of onveilig. Voldoende kansen om met groen een leefbaarheidsimpuls te geven.
Volop groen en water, maar wordt het ook goed gebruikt?

Veel groene ruimte in het Nijmeegse stadsdeel Dukenburg wordt als verloederd en onveilig ervaren. Daarnaast nodigt het niet uit tot ontmoeting en ontspanning. Er ligt hier een mooie uitdaging om kijkgroen te transformeren in gebruiksgroen. Daarnaast liggen er volop kansen voor groene routes en activiteiten langs het Maas-Waalkanaal.
Dukenburg
Dukenburg is een stadsuitbreidingswijk uit de jaren ‘60-‘70 aan de destijds vrijwel onbebouwde westzijde van het Maas-Waalkanaal. Nijmegen lag toen nog alleen aan de oostzijde van dit kanaal. Het stadsdeel bestaat uit zeven wijken en heeft ongeveer 23.000 inwoners met wel 90 verschillende nationaliteiten. Dukenburg is een licht vergrijzende wijk waarin vooral grondgebonden woningen, hoge flats en maisonnettes staan. Bijna de helft daarvan bestaat uit sociale huurwoningen.
Stedenbouwkundige Ilja van Soest van de gemeente Nijmegen licht de wijk verder toe: “Dukenburg ligt ingesloten tussen het Maas-Waalkanaal en het park Staddijk aan de westzijde, waar zich ook sportvelden en een wijkspeeltuin bevinden. In de wijken zelf zijn veel voorzieningen voor de jeugd; vooral speelplekjes, voetbalveldjes en openbaar toegankelijke schoolpleinen.”
Lage score voor leefbaarheid
In de stadsmonitor scoort een aantal wijken van Dukenburg zeer zwak op woon-en leefklimaat. Er is een toename van overlast en criminaliteit, verloederende openbare ruimte en achterblijvende maatschappelijke zelfredzaamheid van inwoners. De mate van betrokkenheid op elkaar is over het algemeen gering.
Van Soest: “Er speelt dus een aantal problemen ‘achter de voordeur’. Als we naar de openbare ruimte kijken, valt op dat het stadsdeel over veel groen beschikt, maar dat er behalve in het park Staddijk niet veel gelegenheid is waar al die nationaliteiten en jong en oud elkaar kunnen ontmoeten en waar je ontspanning kunt vinden. Hier willen we mee aan de slag.”
Heeft Van Soest zelf al ideeën in welke richting de oplossing zou kunnen liggen? “Jazeker, wij zien dat de kanaalzone en de wijkparken in Dukenburg veel potentie hebben voor meer gebruik en verblijf. De Waal en omgeving zijn volop in ontwikkeling, maar in de Omgevingsvisie die momenteel wordt ontwikkeld, krijgt het relatief onbekende Maas-Waalkanaal ook de nodige aandacht. Rond het kanaal barst het namelijk van de bijzondere, maar verborgen en onbekende plekken en de kanaalzone biedt volop kansen voor groene routes en activiteiten.”
Kanaal als rode draad voor ontwikkelingen
Nijmegen staat de komende decennia voor een aantal opgaven: verduurzamen, nieuwe woningen bouwen en werkruimte creëren. Tegelijkertijd is het de uitdaging om een prettige stad te blijven, waarin mensen aangenaam met elkaar samen leven. Dat kost allemaal ruimte. Omdat de stad zijn grenzen heeft bereikt, moet de hiervoor benodigde ruimte in de stad zelf worden gezocht, zoals langs het Maas-Waalkanaal.
Van Soest: “Ik zie grote kansen om Dukenburg op een goede manier in contact te brengen met de kanaalzone, een kwaliteit die nu niet echt erkend wordt. De uitdaging is om ervoor te zorgen dat mensen uit de omliggende wijken elkaar rond het kanaal kunnen ontmoeten, dat het kanaal een verbindende schakel gaat worden. Het wijkpark Lankforst/Malvert en de voormalige ROC-locatie kunnen voor Dukenburg belangrijke stapstenen vormen in de verdere ontwikkeling van de kanaalzone.”
“Het doel is dat de kanaalzone gewaardeerd en gebruikt gaat worden om te wonen, recreëren en verblijven. Daarnaast willen we de historie en karakter van het kanaal behouden en waar mogelijk versterken. Maar zit ‘m dat in plekken, architectuur, groenstructuren, verbindingen of juist de oevers?”
Tijdens de ‘Verdiepingsdag Prettigste Plekken’ gaan we, na een inhoudelijk ochtendprogramma, in een interactieve workshop samen aan de slag om ideeën voor de transformatie van de kanaalzone en aangrenzende gebieden te formuleren. Er zijn in Nederland vele ‘Dukenburgs’ en de uitkomsten van deze sessie zullen zeker bruikbaar zijn voor soortgelijke wijken. Komt u ook?
Bij het thema van dit artikel betrokken organisaties
Meer artikelen met dit thema
Routekaart KAN in je bouwproces
Als het gaat om ontwikkeling van nieuwe woongebieden, koesteren bouwpartijen en gemeenten hoge…
Minister wil alleen nestvoorzieningen in utiliteitsbouw
In het regeerakkoord is opgenomen dat er geen nieuwe duurzaamheidseisen zouden moeten worden gesteld aan…
Economische waarde van natuur in tien jaar met 50 procent gestegen
De economische waarde van ecosysteemdiensten in Nederland is de afgelopen tien jaar fors toegenomen. In 2022…
Limburg lanceert 'Natuur op Recept' voor integratie van natuur in de zorg
In Limburg is onlangs het project 'Natuur op Recept' van start gegaan, een initiatief van Nature For Health en…
Natuur in steden niet meer ter decoratie
Vroeger vond je de natuur in het buitengebied en in de stad was het er hooguit ter decoratie. Uit recent…
Toetsingskader Natuurinclusief Bouwen voor biodiversiteit in gebiedsontwikkelingen
Ingrid Sloots van Nest Natuurinclusief ontwikkelde het Toetsingskader Natuurinclusief Bouwen. Met deze tool…
Leeuwarden maakt via beleidskader werk van biodiversiteit en vergroening
Vorige week heeft gemeente Leeuwarden haar Uitvoeringsprogramma’s Biodiversiteit en Vergroening vastgesteld.…
Lancering Nationaal Dashboard Toekomstbestendige Leefomgeving
Het Nationaal Dashboard Toekomstbestendige Leefomgeving (NDTL), eerder aangekondigd als het Nationaal Dashboard…
Reactie toevoegen