Er is veel aandacht voor de implementatie van de Omgevingswet. Maar de geest van de wet, die kun je niet implementeren.
Verandering gedrag grootste opgave voor Omgevingswet
Consistent zijn
De geest van de Omgevingswet gaat over gedrag, aldus psycholoog Arend Ardon tijdens het Topcongres Omgevingswet. Hoe breng je als leidinggevende de geest van de Omgevingswet tot leven bij je collega’s? “De wet roept bij mij begrippen op als open, uitnodigend, innovatief, ruimte voor initiatief en vertrouwen. Als je die waarden wil overbrengen moet je consistent te werk gaan. Een fysieke sessie doet iets met het gedragspatroon, daar zul je rekening mee moeten houden.”
We creëren volgzame mensen
Ardon signaleert dat er veel over de Omgevingswet wordt gepraat en geschreven, maar dat nog lang niet iedereen ernaar handelt. “Een klein groepje mensen maakt plannen voor een grote groep. Vervolgens wordt er draagvlak gecreëerd en worden de plannen uitgevoerd. Dat klinkt prima, maar deze methode gaat uit van volgzaamheid. En dat willen we eigenlijk niet. Heb je in een vacature wel eens gezien dat een organisatie op zoek is naar volgzame collega’s? Nee, we willen juist mensen die initiatief nemen, ondernemerschap tonen.”
Gedrag is besmettelijk
Om een beweging te creëren die de geest van de Omgevingswet verder brengt is het volgens Ardon belangrijk om je persoonlijke verhaal te vertellen. “Waar droom je van, waar word je warm van? Dat werkt beter dan je energie ergens in te steken waar het nog niet goed gaat. Ga op zoek naar waar in je organisatie de vlammetjes al branden. De eerste positieve ervaringen zijn goud waard. Uit onderzoek is gebleken dat peer to peer influence beter werkt dan boss to employee.” Dat komt volgens Ardon omdat je sneller iets overneemt van iemand met wie je je identificeert. “Gedrag is besmettelijk, we noemen dat sociale infectie, en dat geldt ook voor negatief gedrag. Denk maar aan klagen. Kortom, gewenst gedrag is het startpunt om de geest van de Omgevingswet te verspreide. Je eigen gedrag is dus heel belangrijk. En misschien is dat wel de grootste opgave die voor ons ligt.”
Meest gelezen
Meer artikelen met dit thema
Verstedelijking vermijden bij waterberging en bodemdaling
2 okt om 07:30 uurBij de ontwikkeling van nieuwe verstedelijkingslocaties moeten gebieden worden vermeden die belangrijk zijn…
De rol van groen en blauw in de omgevingsvisie
24 jun om 16:33 uurHet heeft even geduurd maar dit jaar is dan eindelijk de Omgevingswet ingevoerd. Voor het realiseren van groen-…
Twintig jaar Master City Developer (MCD): de grondslag en de vernieuwing
16 jan om 08:00 uurDe initiatiefnemers van de opleiding Master City Developer (MCD) zagen twintig jaar geleden al dat…
Tegenstrijdige belangen in je ruimtelijke project? Zo los je het op.
30 okt 2023Van tegenstrijdige belangen naar een breed gedragen en vrolijk participatietraject. Anne-Mette Andersen…
‘Gaat je niks aan!’ zei de boer. 5 maanden later leende ik zijn biljartzaal
11 sep 2023Expert Anne-Mette Andersen schrijft over hoe tot dialoog kunt komen en wat dat vervolgens kan opleveren. Een…
Boosheid of betrokkenheid?
30 mei 2023Ruimtelijke ontwikkeling stuit vaak op veel weerstand van omwonenden. Hoe ga je om met boze bewoners? Het is de…
De Omgevingsdialoog: Hoe dan?
26 mei 2023De Omgevingsdialoog is een overleg tussen de initiatiefnemer van een ruimtelijk plan…
Reactie toevoegen