Jos van Ommeren, hoogleraar stedelijke economie aan de VU Amsterdam, sprak met PARKEER24 over data verzamelen, parkeerbeleid en parkeertrends.
'Parkeren mag gezien worden als melkkoe'

Van Ommeren doet veel onderzoek naar parkeren en zoekverkeer in de stad. Het valt hem op dat gemeenten goede instrumenten hebben om bezettingsgraad en zoekverkeer te meten. “Gegevens over bezettingsgraad zijn in het algemeen niet goed voorhanden. Maar met de juiste gegevens kan het parkeerbeleid nog preciezer worden. Er wordt door gemeenten bijvoorbeeld gesteld dat het te druk is in een straat. Maar wat dan precies de bezetting is om 19.00 uur op een dinsdag ten opzichte van een jaar eerder weet men niet.”
Door mobiel parkeren wordt het mogelijk om de variatie in de bezettingsgraad over de tijd precies te berekenen voor locaties waar geen parkeervergunningen worden verstrekt, zo zegt de hoogleraar. “Omdat je dan precies weet wanneer iemand zich aanmeldt en hoe laat iemand betaalt. Bij het gebruik van een parkeerkaartje is het lastiger om te bepalen wanneer iemand wegrijdt.” Er wordt gezegd dat dertig procent van al het verkeer in een stad zoekt naar een parkeerplaats. Maar dat zijn cijfers uit de Verenigde Staten, zo weet de hoogleraar. Die gaan hier niet op. Maar hoe breng je het zoekverkeer in kaart? “Dat kun je nu redelijk inschatten met de huidige gegevens die de meeste gemeentes hebben. Als je weet hoeveel auto’s er in een gebied parkeren op een bepaald tijdstip en dat combineert met de bezettingsgraad dan kun je redelijk goed inschatten wat het gemiddelde tijdverlies van zoekverkeer is.”
Door beter in beeld te krijgen wat de bezettingsgraad is kan er specifiek gemeentelijk beleid ontwikkeld worden. Van Ommeren: “Als bijvoorbeeld blijkt dat de bezettingsgraad laag is, kan het aantal parkeerplaatsen worden verminderd of kunnen de parkeertarieven naar beneden worden bijgesteld.” Gemeentelijk parkeerbeleid is een goede manier om geld binnen te halen, zo stelt Van Ommeren. “Parkeren mag door gemeenten best gezien worden als melkkoe. Grond die gebruikt wordt voor parkeergelegenheid is enorm waardevol. Maatschappelijk gezien kun je veel doen met deze grond. Voor het gebruik ervan mag je best wel wat vragen. Het is bijna altijd zo dat als je als gemeente geen winst maakt op je parkeerbeleid, je te veel parkeerplaatsen hebt. Met andere woorden: je bent parkeren aan het subsidiëren. Daarnaast is parkeren een goede manier om budgetten van een stad op orde te brengen.”
Lees verder op PARKEER24
Het volledige aritkel is te lezen op onze zusterwebsite PARKEER24.
Bij het thema van dit artikel betrokken organisaties
Meer artikelen met dit thema
‘De binnenstad verregaand vergroenen zonder water heeft geen zin’
Het is een treurig gezicht. Groen dat staat te verpieteren in de binnenstad. Daar…
Van bewegen naar beleid: Mobiliteit in de gezonde leefomgeving
Mobiliteit speelt een sleutelrol in een leefbare en gezonde leefomgeving. Tijdens het Blue Zone Festival op 15…
Blue Zone Festival: Hét festival voor de gezonde leefomgeving
Op donderdag 15 mei 2025 vindt de tweede editie van het Blue Zone Festival plaats in Amersfoort. Het Blue Zone…
De invloed van ruimtelijk beleid op gezondheid
Ruimtelijk beleid heeft een grote impact op de leefomgeving en daarmee op de gezondheid en het welzijn van…
De Rechtvaardige Straat: Hoe Zwolle de publieke ruimte herverdeelt
Van 7 tot en met 12 april vindt de Week van de Rechtvaardige Straat plaats. Dit initiatief daagt gemeenten uit…
Gezonde bodem door rijksbrede samenwerking
Het College van Rijksadviseurs (CRa) benadrukt het belang van rijksbrede samenwerking voor een gezonde bodem.…
Eo Wijersprijsvraag 2025 - 2026 over Verkwikkende Vergezichten
De Eo Wijersstichting heeft het thema voor de 13e editie van de Eo Wijersprijsvraag aangekondigd: "…
Utrecht zet in op vergroening met acht klimaatadaptieve projecten
De gemeente Utrecht zet vol in op een klimaatbestendige stad en kondigt acht nieuwe projecten aan die bijdragen…
Reactie toevoegen