De zoektocht naar wat groen betekent voor mens en stad is nog lang niet voltooid. Gelukkig timmeren diverse partijen flink aan de weg.
Op zoek naar de waarde van groen
Hoe kun je op een technisch goede en duurzame manier steden vergroenen met een integrale blik? Dit is een moeilijke vraag. Tanja van der Knoop werkt met haar stichting Green City Buzz aan het antwoord. Doe je mee?
In de afgelopen jaren heeft groen een boost gekregen. We zien in talloze gemeentes parken, tuinen, groenstroken en gevelgroen toegepast worden, veelal uit de overtuiging dat groen positief werkt op onze gezondheid. De intentie is goed, maar de uitwerking laat nog wel eens te wensen over, vindt Tanja van stichting Green City Buzz: “Groen is niet gewoon groen. Er moet meer nagedacht worden over functie en waar verschillende soorten groen tot hun recht komen.”
“Het meeste gemeentegroen bestaat uit dezelfde soort struiken omdat verondersteld wordt dat dit makkelijk in onderhoud is. Maar gevarieerd groen hoeft helemaal niet duurder of moeilijker te zijn. Als je naar een gebied kijkt vanuit een placemaking-bril, dus hoe een openbare ruimte aantrekkelijker kan worden gemaakt, dan zorgt gevarieerd groen voor een heel ander beeld.”
Een variëteit aan soorten groen biedt bovendien mogelijkheden om in te spelen op de behoeften van een gebied. Door onderzoek weten we bijvoorbeeld dat niet elke plant even goed is in het zuiveren van fijnstof. Kennis van de effecten van groen stelt ons dus in staat om beter in te spelen op de biodiversiteit en toekomstbestendigheid van een stad, aldus Tanja.
Praat mee tijdens Biind Brainz
“Het is een kwestie van je blikveld veranderen,” zegt ze. “In Rotterdam heb je bijvoorbeeld al ruim twintig jaar groenstroken tussen de trambanen, in Amsterdam beginnen ze er net pas mee. Vaak valt het idee van groen van de planning, terwijl er dan wel duur hard materiaal wordt gelegd. Wij willen uitzoeken waarom dit gebeurt. Wat zijn de obstakels die de keuze voor duurzaam, gevarieerd en aantrekkelijk groen tegenhouden?”
Met die vragen gaan we tijdens het kennisevenement Biind Brainz op 5 februari aan de slag op basis van enkele casussen. Praat mee en zoek samen naar oplossingen om groen top of mind te maken. Meld je nu aan!
Bij het thema van dit artikel betrokken organisaties
Meer artikelen met dit thema
Bomen basis van klimaatadaptieve en energievriendelijke stad
31 okt om 07:30 uurVolgens Joris Voeten vormen bomen de basis voor een natuurinclusief, klimaatadaptief en energievriendelijk…
Publicatie: De Natuur van onze Steden
16 okt om 12:19 uurWetenschapper Nadina Galle publiceert een hoopvol boek dat technologie en natuur samenbrengt om onze grootste…
Realistische integrale groennorm onderwerp van debat Tweede Kamer
10 sep om 12:30 uurVeel organisaties en belanghebbenden uit de bouwsector doen een oproep aan de politiek om een realistische…
8 lessen voor meer natuur in de stad
4 sep om 07:30 uurIn de recente KAN Café-bijeenkomst besprak ecoloog Robbert Snep van Wageningen Universiteit & Research…
Inspiratiemagazine over natuurinclusieve leefomgeving verschenen
30 jul om 10:24 uurOnlangs verscheen het nieuwe Inspiratiemagazine over de natuurinclusieve leefomgeving. Het magazine, met het…
Ondernemers Zwols bedrijventerrein werken samen aan vergroenen pand en omgeving
18 jul om 08:00 uurBedrijventerrein Voorst in Zwolle is de afgelopen flink vergroend. Ondernemers staken zelf de handen uit de…
Wetenschappers: Verbind klimaat en biodiversiteit
25 jun om 09:34 uurWetenschappers en beleidsmakers bezien klimaat en biodiversiteit nu nog vaak onafhankelijk van elkaar. Dat moet…
Handreiking Groen in en om de Stad
5 jun om 08:00 uurOm provincies en gemeenten te helpen bij het verder vergroenen van steden hebben de ministeries van BZK en van…
Reactie toevoegen