De gemeente Almere, provincie Flevoland en Vialis zijn gezamenlijk een pilot gestart in Almere om het verkeer te regelen op basis van milieuaspecten, zoals geluid, luchtkwaliteit en stikstofvervuiling.
Omgevingsklimaat meten en regelen in Almere
Zowel de gemeente als de provincie willen de impact van toekomstige (ruimtelijke) ontwikkelingen op de kwaliteit van de leefomgeving monitoren. Om het effect hiervan inzichtelijk te maken en waar dat kan bij te kunnen sturen, is samen met Koninklijke VolkerWessels onderneming Vialis een meetprogramma geïmplementeerd in de stad Almere.
Doorstroming wordt er nu hoofdzakelijk geregeld op basis van intensiteit (drukte). Om de levenskwaliteit en daarmee ook de veiligheid van de inwoners te verbeteren, is het noodzakelijk om ook de luchtkwaliteit en het geluid mee te nemen als input voor het regelen van het verkeer. Door hiermee rekening te houden wordt de luchtkwaliteit verbeterd, de leefbaarheid en veiligheid vergroot zonder in te leveren op een goede bereikbaarheid van de stad en de regio.
Verkeersmanagementcentrale verkeer.nu
Met behulp van verkeersmanagementcentrale verkeer.nu van de gemeente Almere wordt tijdens de pilot op een aantal plekken in de stad informatie ingewonnen via milieu-sensoren. Deze sensoren meten onder andere stikstofvervuiling, fijnstof en temperatuur. Daarnaast volgt een verdere uitbreiding met camerabeelden en geluidsensoren.
Data-lake
De inzet van dit systeem garandeert zo een goede doorstroming van het verkeer, waarmee rekening wordt gehouden met milieuaspecten. Daarnaast helpt het de gemeente Almere in het realiseren van haar ambitie als 'Digitale Stad' door het creëren van een ‘data-lake’ waar data bij elkaar komt en de basis vormt voor nieuwe diensten en verdere innovaties. Deze ontwikkelingen helpen Almere in de groei naar een groene, gezonde stad waarin nieuwe en innovatieve ideeën kunnen ontplooien.
Het verwerven van de raamovereenkomst iDiensten en de participatie in het programma Talking Traffic van het ministerie van Infrastructuur & Waterstaat hebben provincie Flevoland, gemeente Almere en Vialis in de gelegenheid gesteld om deze initiatieven met elkaar te ontplooien.
Mobiliteit draagt bij aan verbetering van levenskwaliteit
Mobiliteit geeft bewegingsvrijheid en draagt bij aan onze kwaliteit van leven, stellen de initiatiefnemers. Nederland bereikbaar maken en houden noemen zij 'een uitdaging'. Iedereen wil zich nog beter, veiliger, comfortabeler, sneller, gezonder en met behoud van leefomgeving verplaatsen.
Om de leefbaarheid van Nederland te behouden worden diverse initiatieven gestart en volgen ontwikkelingen elkaar in rap tempo op. De gemeente Almere, provincie Flevoland en Vialis nemen hierin nu eerste stappen. Door de inzet van slimme sensoren en het implementeren van een meetprogramma is het mogelijk om het leefklimaat van Almere te behouden dan wel te verbeteren terwijl meer voorzieningen worden gerealiseerd zoals de Floriade en de wijk Almere Pampus.
Bij het thema van dit artikel betrokken organisaties
Meer artikelen met dit thema
Utrecht wil luchtkwaliteit in stad verder verbeteren
22 nov om 17:14 uurDe gemeente Utrecht wil de luchtkwaliteit in de stad verder verbeteren. Hoewel die in de afgelopen jaren al…
Apeldoorn aan kop in Gezonde Stad Index
13 nov om 11:13 uurDe nieuwste editie van de Gezonde Stad Index, gepubliceerd door Arcadis, benadrukt het belang van voortdurende…
Biind Magazine #4 2024 over de Gezonde Leefomegving
22 okt om 09:18 uurIn de nieuwste editie van Biind Magazine staat de gezonde leefomgeving centraal. Gezondheid en welzijn worden…
Gezonde leefomgeving in Leiden: ruimtelijke puzzel vergt slimme combinaties
9 okt om 07:30 uurLeiden zet ambitieuze stappen richting een groenere toekomst. Na het succes van het Singelpark richt de stad…
Mensen met een beperking ervaren vaak belemmeringen bij fietsen
7 okt om 09:13 uurIn het VN-verdrag Handicap, dat Nederland in 2016 heeft bekrachtigd, staan 'toegankelijkheid' en 'persoonlijke…
Dordrecht Sportgemeente van het Jaar 2024, ook prijs voor Maastricht
3 okt om 17:37 uurTijdens het jubileumcongres van Vereniging Sport en Gemeenten in ’s-Hertogenbosch werd Dordrecht afgelopen week…
Veranderkundige Annemarie Mars over voetgangersbeleid: ‘Zoek het doel bij jouw middel’
18 sep om 16:35 uur‘Elke stap telt’ is het thema van het komende Nationaal Voetgangerscongres. Het moge duidelijk zijn, elke meter…
Ruimte voor lopen vraagt oog voor diversiteit voetgangers
17 sep om 08:29 uurIedereen die reist, is in de eerste plaats voetganger. Ongeacht van welke andere vervoersmiddelen er tijdens…
Reactie toevoegen