Natuurorganisaties hebben een nieuwe functie gevonden voor natuurmaaisel: isolatiemateriaal.
Natuurmaaisel krijgt nieuw leven als isolatiemateriaal
Jaarlijks verdwijnen tonnen natuurmaaisel ongebruikt op de composthoop. Dit is een grote kostenpost voor natuurorganisaties, terwijl het niet efficiënt opnieuw wordt gebruikt. Hier moet volgens de organisaties verandering in komen. Na het doen van onderzoek, zijn ze tot een mogelijke oplossing gekomen: het inzetten van maaisel als grondstof een natuurlijke isolatiemat.
Graslanden en bloemrijke akkers in de zomer zijn voor veel mensen een lust voor het oog. Maar juist die combinatie zorgt voor problemen na het maaien. Dit type maaisel is vaak niet geschikt als veevoer. Koeien eten dit niet vanwege de structuur en de grote diversiteit aan plantensoorten. Daarom wordt het jaarlijks vaak afgevoerd als compost, wat natuurorganisaties veel geld kost.
Samen met bedrijven en kennisinstellingen zoeken natuurorganisaties sinds 2016 naar alternatieve verwerkingsmethoden. Dit doen zij in het Europese Interreg-project GrasGoed. Daarop is nu een alternatief gevonden: maaisel als isolatiemat. De eerste matten worden zelfs al gebruikt voor een nieuw kantoor van Natuurmonumenten in Hedel.
Natuurmaaisel kan niet direct van het veld af als grondstof gebruikt worden. Het maaisel moet, om het te kunnen bewaren, zo snel mogelijk ingeseald worden als pak, uitgevoerd door NewFoss. Rob Kwinten van NewFoss legt uit hoe dit in de praktijk werkt: “We verwerken 100 procent van het geconserveerde gras tot nieuwe grondstoffen. Eerst ontdoen we het van de verontreiniging die meekomt. Vervolgens wordt het geconserveerde gras fijngesneden met vlijmscherpe messen, in stukjes van 1 tot 5 centimeter. Via een microbiologisch proces haalt NewFoss de waardevolle stoffen (eiwitten, suikers en mineralen) eruit. Een deel daarvan wordt omgezet in energie, waardoor het proces in de fabriek energieneutraal kan plaatsvinden. De vezels die overblijven worden gebruikt voor de isolatiematten.”
Bij het thema van dit artikel betrokken organisaties
Meer artikelen met dit thema
Bomen basis van klimaatadaptieve en energievriendelijke stad
31 okt om 07:30 uurVolgens Joris Voeten vormen bomen de basis voor een natuurinclusief, klimaatadaptief en energievriendelijk…
Publicatie: De Natuur van onze Steden
16 okt om 12:19 uurWetenschapper Nadina Galle publiceert een hoopvol boek dat technologie en natuur samenbrengt om onze grootste…
Meer woningen in de stad kan groen opleveren
16 okt om 11:57 uurNederland staat voor een grote woningbouwopgave. Uit onderzoek van Janneke van Oorschot (Universiteit van…
Nationaal Dashboard Duurzame Leefomgeving
14 okt om 07:30 uurHet Nationaal Dashboard Duurzame Leefomgeving is een nieuwe tool die inzicht geeft in de staat van het land op…
Realistische integrale groennorm onderwerp van debat Tweede Kamer
10 sep om 12:30 uurVeel organisaties en belanghebbenden uit de bouwsector doen een oproep aan de politiek om een realistische…
8 lessen voor meer natuur in de stad
4 sep om 07:30 uurIn de recente KAN Café-bijeenkomst besprak ecoloog Robbert Snep van Wageningen Universiteit & Research…
Inspiratiemagazine over natuurinclusieve leefomgeving verschenen
30 jul om 10:24 uurOnlangs verscheen het nieuwe Inspiratiemagazine over de natuurinclusieve leefomgeving. Het magazine, met het…
Ondernemers Zwols bedrijventerrein werken samen aan vergroenen pand en omgeving
18 jul om 08:00 uurBedrijventerrein Voorst in Zwolle is de afgelopen flink vergroend. Ondernemers staken zelf de handen uit de…
Reactie toevoegen