DELVA Landscape Architecture & Urbanism is op woensdag 10 november verkozen tot Architect van het Jaar. Volgens de jury schittert de Belgisch-Nederlandse oprichter Steven Delva in ‘het versterken van de natuur’ door de (her)ontwikkeling van gebouwen.
Natuurinclusief architectenbureau DELVA is Architect van het Jaar

Steven Delva, oprichter van architectenbureau DELVA. Foto door Peter van Aalst
Met de uitreiking aan DELVA geeft de architectengemeenschap een sterk signaal af over het belang van het vergroenen van de stedelijke omgeving. Het bureau staat namelijk vooral bekend om plannen waarin de natuur op integrale wijze geïntegreerd wordt in het ontwerp. Zo nestelt het nieuwe casinogebouw in Middelkerke zich in een duin met prachtig uitzicht over strand en zee en zijn de natuurinclusieve bijdragen in het ontwerp van het Cobercokwartier in Arnhem overduidelijk. Andere sprekende voorbeelden zijn het landschapspark ‘Het Oog’ in Amsterdam en het project De Ceuvel.
Door te kiezen voor DELVA als Architect van het Jaar gaf de jury een helder signaal af: het ontwerp van groen en water in onze stedelijke gebieden kan niet meer los worden gezien van het ontwerp van gebouwen. “Vergroening is niet iets wat we ‘erbij’ kunnen doen, maar iets dat in toenemende mate een onlosmakelijk onderdeel is van het ontwerp van gebouwen”, aldus de jury. Lees hier het juryrapport over DELVA Landschap Architecture & Urbanism.

Apetrots
Het team van DELVA, aangevoerd door oprichter Steven Delva en associates Emiel Swinnen, Sander Van den Bosch en Jeroen Jacobs, is uiteraard ‘apetrots’. Delva en zijn collega’s zien de winst als een stimulans: niet alleen voor het team, maar voor de landschapsarchitectuur als vak. Delva: “Als je je verantwoordelijkheid neemt, kun je als landschapsarchitect enorm veel impact hebben. Er komen vraagstellingen op de maatschappij af die architectuur alleen niet op kan oplossen, daarvoor zijn wij.”
De verantwoordelijkheid nemen, dat doet DELVA niet alleen door mee te schrijven aan de business case van de projecten, maar ook door bij een aantal projecten de overname van grond, de aanleg en het beheer van het groen in eigen hand te nemen. “Zo gaan we nu zelf bos ontwikkelen in het centrum van Eindhoven en in Groningen: we worden dus ook de belegger in het groen. Op deze wijze kunnen we de kwaliteit van het groen beter waarborgen, het groen onderdeel laten zijn van een economisch model, evenals de waarde ervan voor de buurt en de samenleving als geheel vergroten”, aldus Delva.

De overige kanshebbers van de uitreiking Architect van het Jaar zijn Marc Koehler, Korth Tielens Architecten, Nanne de Ru en Afaina de Jong. Lees hier meer over de nominaties.
Meer over natuurinclusief bouwen kom je te weten op Congres Natuurlijk
Bouwen met de natuur lijkt haast een vanzelfsprekendheid te worden. Toch lopen veel gemeenten, architecten en ontwikkelaars aan tegen de uitdagingen die natuurinclusief bouwen met zich meebrengen. Daarom organiseert Acquire in opdracht van Provincie Overijssel de derde editie van Congres Natuurlijk op 18 november. Ben jij betrokken bij projecten waarin natuur geïntegreerd wordt, of ambieer je dit? Dan is het absoluut waard om een of meerdere sessies van dit gratis congres bij te wonen.
Bij het thema van dit artikel betrokken organisaties
Meer artikelen met dit thema
Routekaart KAN in je bouwproces
Als het gaat om ontwikkeling van nieuwe woongebieden, koesteren bouwpartijen en gemeenten hoge…
Minister wil alleen nestvoorzieningen in utiliteitsbouw
In het regeerakkoord is opgenomen dat er geen nieuwe duurzaamheidseisen zouden moeten worden gesteld aan…
Economische waarde van natuur in tien jaar met 50 procent gestegen
De economische waarde van ecosysteemdiensten in Nederland is de afgelopen tien jaar fors toegenomen. In 2022…
Limburg lanceert 'Natuur op Recept' voor integratie van natuur in de zorg
In Limburg is onlangs het project 'Natuur op Recept' van start gegaan, een initiatief van Nature For Health en…
Natuur in steden niet meer ter decoratie
Vroeger vond je de natuur in het buitengebied en in de stad was het er hooguit ter decoratie. Uit recent…
Toetsingskader Natuurinclusief Bouwen voor biodiversiteit in gebiedsontwikkelingen
Ingrid Sloots van Nest Natuurinclusief ontwikkelde het Toetsingskader Natuurinclusief Bouwen. Met deze tool…
Leeuwarden maakt via beleidskader werk van biodiversiteit en vergroening
Vorige week heeft gemeente Leeuwarden haar Uitvoeringsprogramma’s Biodiversiteit en Vergroening vastgesteld.…
Lancering Nationaal Dashboard Toekomstbestendige Leefomgeving
Het Nationaal Dashboard Toekomstbestendige Leefomgeving (NDTL), eerder aangekondigd als het Nationaal Dashboard…
Reactie toevoegen