Hoe mooi zou het zijn als er producten bestaan die een zeer gunstige invloed hebben op de CO2-uitstoot? Van Vliet Kastanjehout levert al meer dan twintig jaar duurzame houtsoorten. “Het bijzondere van hout is dat het geen CO2-uitstoot kent. Sterker nog: hout kan een positieve bijdrage leveren aan CO2-reductie”, stelt Ernst-Jan Damen, hij is een van de eigenaren van Van Vliet Kastanjehout.
“Het unieke van hout is dat het een natuurlijke grondstof is waar de bron, de boom, zorgt voor CO2-omzetting”, vervolgt Ernst-Jan. “Een boom heeft CO2 nodig om te kunnen groeien en zorgt ervoor dat CO2 wordt omgezet naar zuurstof waarbij koolstof in het hout wordt vastgelegd. Hout draagt bij aan het verminderen van het broeikaseffect en CO2-reductiedoelstellingen. We hebben gewerkt aan een rekenmethode die inzichtelijk maakt dat bij gebruik van hout een negatieve CO2-uitstoot mogelijk is. Die berekeningen gaan we koppelen aan offertes, orderbevestigingen en facturen. Zo maken we heel inzichtelijk hoe je op een positieve manier kunt bijdragen aan CO2-reductie.”
Hakhoutprincipe
“Duurzaamheid staat bij ons hoog in het vaandel” vervolgt Ernst-Jan. “Zo wordt het kastanjehout afkomstig van onze partners uit Engeland, Frankrijk en Italië beheerd volgens het hakhoutprincipe. Elke vijftien tot twintig jaar worden de bomen op de hakhoutstoven gekapt. Uit de stronken groeien vrijwel direct nieuwe scheuten die uitgroeien tot bomen. Nieuwe aanplant is niet nodig, het hout vernieuwt zichzelf. Kastanjehout gaat afhankelijk van de toepassing ongeveer vijftien tot twintig jaar mee, daarna kan het in de natuur biologisch worden afgebroken. Tegen de tijd dat er vernieuwing nodig is, zijn de bomen ook weer volwassen en begint de cyclus weer opnieuw. De natuur doet haar werk.”
Reactie toevoegen