Het is hoogzomer en op de derde etage direct onder het dak is het niet uit te houden. Waar en hoe snel kunnen bewoners van jouw gemeente verkoeling vinden? Dat zie je op deze looptijd-tot-koelte kaart.
Maak je stad hittebestendig met looptijd-tot-koelte kaarten
Hittebestendige inrichting
Een hittebestendige inrichting is niet gemakkelijk te definiëren. Het kan helpen om ontwerprichtlijnen op te stellen aan de hand van een afstand tot groen. In Berlijn bijvoorbeeld, adviseert de afdeling Stedelijke Ontwikkeling en Milieu voor elke inwoner toegang tot minimaal 0.5 hectare stedelijk groen op een afstand van 500 meter, vanwege de vele baten van groen. In Engeland opperen ze een afstand van 300 meter en 2 hectare groen (Handley et al., 2003)
Op eenzelfde manier kun je een maximale afstand tot een koele plek definiëren, bijvoorbeeld 300 meter. Dat betekent dat het ongeveer 5 minuten lopen is naar een koele plek (met 4 km/uur).
Looptijd-tot-koelte kaarten
Op de kaart zie je welke huizen binnen een halve minuut of meer van een koele plek liggen. Indien een gebied rood kleurt liggen veel huizen te ver van zo’n koele plek af. In zo’n gebied kunnen een aantal strategisch gekozen groene plekken met veel schaduw en een bankje al veel verschil maken. Ook zou je als gemeente bepaalde koele openbare plekken (bijvoorbeeld bibliotheken) kunnen promoten tijdens een hittegolf.
Specificaties
De kaart geeft de tijd weer die het duurt om naar een koele plek te lopen, in dit geval al wandelend met een snelheid van 4 km/uur. De koele plekken zijn in deze kaart gedefinieerd als een koele plek waar je kunt recreëren (zitten, spelen, wandelen, etc.) en zijn van een minimale grootte van 5.000 m2. De gevoelstemperatuur is gebruikt als basis om te bepalen hoe koel een plek is. Wegen en paden zijn gebruikt als netwerk om de looptijden te berekenen, net zoals in Google Maps wordt gedaan.
Wil je meer weten over hitte in de stad? Bekijk het onderzoek van de Hogeschool van Amsterdam.
Met dank aan Ton Verhoeven, gemeente Nijmegen, provincie Gelderland, Laura Kleerekoper, Jeroen Kluck, Hester Bijen, Sjoerd Hoekstra, Tauw en de Hogeschool van Amsterdam. Artikel oorspronkelijk gepubliceerd op LinkedIn.
Bij het thema van dit artikel betrokken organisaties
Meer artikelen met dit thema
Platform Integrale Samenwerking Openbare Ruimte gelanceerd
7 nov om 12:35 uurOm bij de toekomstbestendige inrichting van de openbare ruimte de uitdagingen voor de onder- en bovengrond…
Dordrecht investeert fors in leefbaarheid en vergroening
30 okt om 08:23 uurDe historische binnenstad van Dordrecht, die aan twee zijden door de rivier wordt begrensd, kampt met…
Schone Lucht Akkoord op koers voor gezondheidswinst
2 jul om 11:52 uurAls alle plannen voor schonere lucht worden uitgevoerd, zullen Nederlanders in 2030 gemiddeld 2,5 tot 3,5…
Wetenschappers: Verbind klimaat en biodiversiteit
25 jun om 09:34 uurWetenschappers en beleidsmakers bezien klimaat en biodiversiteit nu nog vaak onafhankelijk van elkaar. Dat moet…
De invloed van klimaatverandering op ruimtelijk beleid
12 jun om 12:04 uurHet adviesorgaan Raad voor de leefomgeving en infrastructuur (Rli) heeft het advies 'Ruimtelijke ordening in…
Provincie Noord-Holland dimt ledlampen voor klimaat, mens en dier
6 jun om 11:46 uurDe provincie Noord-Holland gaat ook het laatste deel van de straatverlichting voorzien van ledlampen. Bovendien…
Update over gezondheidsrisico's door klimaatverandering
22 mei om 09:36 uurDe wereldwijde klimaatverandering heet ook in Nederland grote invloed. De gemiddelde temperatuur is de…
Klimaatrisico's in kaart voor samenwerken aan maatregelen
17 apr om 14:47 uurDe gevolgen van klimaatverandering zijn volop in het nieuws en vragen om actie. Steeds meer organisaties…
Reactie toevoegen