De gemeente Den Haag ontwikkelt aan de kust van Scheveningen een Living Lab om nieuwe technologische oplossingen voor maatschappelijke, economische en sociale opgaven te testen.
Living Lab Scheveningen test oplossingen voor maatschappelijke opgaven
Een van de technologische oplossingen is een online Digital Twin, waarin data worden gevisualiseerd en geanalysered. Als eerste stap wordt gekeken naar voetgangersdata en fietsdata om, onder andere, te ondersteunen bij de beheersing van de piekdrukte.
Zo leert de gemeente wat er nodig is voor slimme toepassingen om te kunnen slagen in een bestaande stedelijke context, hoe deze toepassingen nog beter kunnen aansluiten op de behoeften van bewoners en welke samenwerkingspartners hierbij betrokken moeten worden. Een van die samenwerkingspartners is Argaleo, die het platform DigiTwin inmiddels heeft aangesloten op het dataportaal van Den Haag.
Binnen het Startup in Residence InterGov programma van het Rijk heeft Argaleo met het concept ‘Crowd Safety Manager’ een innovatiecompetitie gewonnen. De gemeente Den Haag is één van de initiatiefnemers en deelnemers. Dit project wordt uitgevoerd in het Citydeal programma “Een slimme stad, zo doe je dat!”. In dit programma wordt in eerste instantie voetgangers- en fietsdata gekoppeld aan het dashboard om inzicht te geven in de piekdrukte in de stad.
Binnen de gemeente Den Haag is inmiddels vanuit diverse gemeentelijke diensten interesse getoond om verschillende databronnen via de DigiTwin visueel inzichtelijk te maken, bijvoorbeeld op het gebied van milieu, toezicht en handhaving en mobiliteit. Tegelijkertijd wil de gemeente in deze samenwerking ook verder onderzoeken hoe data vanuit verschillende bronnen via DigiTwin ontsloten en gedeeld kunnen worden. Een voorbeeld is data uit de slimme geluidsensoren die nu in Scheveningen hangen. De Digital Twin kan hiermee op korte en lange termijn ondersteunen om inzicht te geven in maatschappelijke opgaven van de stad van morgen.
Bij het thema van dit artikel betrokken organisaties
Meer artikelen met dit thema
Amsterdam enige Nederlandse stad in top 20 Smart City Index 2024
4 sep om 10:04 uurZürich, Oslo en Canberra voeren de Smart City Index 2024 aan. Amsterdam zakt van 15 naar 18 en is de enige…
"Slimme digitale regie transformeert openbare ruimte in steden
3 mei om 15:35 uurIn de snel veranderende wereld van verstedelijking en bouwopgaven, is de openbare ruimte van een stad een…
Duurzaamheid dichterbij dankzij AI
11 mrt om 14:25 uurDe digitale transitie en de duurzaamheidstransitie vinden tegelijkertijd plaats. Deze zogenoemde ‘twin…
Hoe digitalisering vervoersarmoede kan vergroten
21 aug 2023Bepaalde doelgroepen ervaren digitalisering als een drempel. Met EU-financiering werd in de periode 2020 tot en…
DMI ecosysteem: slimmer en efficiënter werken aan urgente opgaven
4 aug 2023Er is in Nederland heel veel kennis en data beschikbaar die ons kan helpen bij de verschillende opgaven in de…
Autonoom vervoer krijgt vorm in Rotterdam
14 jun 2023Aan de oevers van de Maas, op een industrieterrein precies tussen Rotterdam en Schiedam, trekt een oudere…
Met Artificial Intelligence kan veel meer dan parkeerbeheer
22 mei 2023Artificial Intelligence (AI) is allang geen ver-van-ons-bed-show…
En wanneer gaan we nu eens echt (digitaal) samenwerken?
11 apr 2023Data is het nieuwe goud, we moeten naar datagedreven werken, IoT, digital twinning, Industrie 4.0, ChatGPT, de…
Reactie toevoegen