Nu elektrisch rijden steeds mee ropkomt, verschijnen er ook steeds meer laadpalen in het straatbeeld. Niet nodig, vindt Wim Boer, CEO van Yeet!. "De tijd van iedere auto zijn eigen paal is voorbij."
Laadinfra op basis van gedrag gebruikers
Om zo veel mogelijk mensen te stimuleren elektrisch te gaan rijden, verschijnen op steeds meer plekken op straat en in parkeergarages laadpalen. Echter, als het volledige wagenpark in Nederland elektrisch zou zijn, wat betekent dat dan voor het straatbeeld? Het Nederlandse bedrijf Yeet! investeert in 2021 60 miljoen euro in slimme laadnetwerken. Eind dit jaar moeten er 50 slimme laadlocaties zijn gerealiseerd, de ambitie is om dit uit te breiden naar 500 locaties in heel Europa.
Yeet! bouwt haar laadnetwerk op basis van uitgebreid locatieonderzoek. Hierbij wordt niet alleen gekeken naar het aantal elektrische auto’s in een gebied, maar ook naar de behoefte en het gedrag van elektrische rijders op die locatie. Die zijn te verdelen in twee grote groepen. Automobilisten die onderweg zijn en snel elektriciteit willen tanken. Of mensen die parkeren en deze tijd willen gebruiken om ook hun auto weer te laden. Dat kan zijn tijdens het werk of bijvoorbeeld bij het winkelen, een bioscoop- of concertbezoek of het bijwonen van een sportwedstrijd.
Yeet! CEO Wim Boer: ”De tijd van iedere auto zijn eigen paal is voorbij. Wij kijken naar de daadwerkelijke behoefte in een gebied zoals een stadswijk of kantoorgebied. Hoeveel elektrische auto’s rijden er dagelijks? En hoeveel rijden die mensen gemiddeld per week? Vervolgens kijken we met welke laadoplossingen we in de behoefte van deze elektrische rijders kunnen voorzien, zonder op elke straathoek een paal te plaatsen. Onze modulaire oplossingen maken het mogelijk om de laadcapaciteit op bijvoorbeeld een parkeerterrein eenvoudig mee te laten bewegen met groei van het aantal elektrische auto’s in de komende jaren.”
Bij het thema van dit artikel betrokken organisaties
Meer artikelen met dit thema
Apeldoorn aan kop in Gezonde Stad Index
13 nov om 11:13 uurDe nieuwste editie van de Gezonde Stad Index, gepubliceerd door Arcadis, benadrukt het belang van voortdurende…
Biind Magazine #4 2024 over de Gezonde Leefomegving
22 okt om 09:18 uurIn de nieuwste editie van Biind Magazine staat de gezonde leefomgeving centraal. Gezondheid en welzijn worden…
Gezonde leefomgeving in Leiden: ruimtelijke puzzel vergt slimme combinaties
9 okt om 07:30 uurLeiden zet ambitieuze stappen richting een groenere toekomst. Na het succes van het Singelpark richt de stad…
Dordrecht Sportgemeente van het Jaar 2024, ook prijs voor Maastricht
3 okt om 17:37 uurTijdens het jubileumcongres van Vereniging Sport en Gemeenten in ’s-Hertogenbosch werd Dordrecht afgelopen week…
Hoe gaan we naar een gezonde leefomgeving?
10 sep om 10:03 uurEen gezonde leefomgeving is een leefomgeving die als prettig wordt ervaren, en waar de druk op de gezondheid zo…
Amsterdam enige Nederlandse stad in top 20 Smart City Index 2024
4 sep om 10:04 uurZürich, Oslo en Canberra voeren de Smart City Index 2024 aan. Amsterdam zakt van 15 naar 18 en is de enige…
Uiteenlopende gemeentelijke plannen voor gezondheid via sport en bewegen
10 jul om 12:20 uurDe rol van sport en bewegen in de plannen van gemeenten voor het Gezond en Actief Leven Akkoord (GALA)…
BioClock Consortium onderzoekt invloed van kunstlicht op biologische klok
3 jul om 16:16 uurDe gehele levende natuur bezit een biologische klok. Deze wordt ‘gelijk gezet’ door licht, van nature de…
Reactie toevoegen