''De groensector is van levensbelang om in stedelijk gebied bij te dragen aan realisatie van oplossingen voor de gevolgen van klimaatverandering.'' Dat stelt Hans Oosters, voorzitter van de Unie van Waterschappen, heel helder tijdens zijn inleiding op de Groene Poortbijeenkomst. Hij hamert erop dat groen en blauw elkaar nodig hebben.
Groensector van levensbelang in aanpak klimaatadaptatie stedelijk gebied
Nederland staat als deltaland na Bangladesh op de tweede plaats op de VN-lijst van gevaarlijke plekken. De versnelde klimaatveranderingen vergroten de noodzaak om als gemeenten, provincies en waterschap gezamenlijk klimaatadaptatie aan te pakken. Ook samen met het bedrijfsleven.
Urgentie klimaatadaptatie stedelijk gebied
Omdat de hoeveelheid neerslag die het KNMI voor 2050 heeft voorspeld nu al valt, is extra bewustzijn alertheid en inzet nodig van overheden, burgers en bedrijven. In de ruimtelijke inrichting van stedelijke gebieden zijn innovatieve en onorthodoxe aanpakken vereist om schade en overlast te beperken. Oosters haalt als voorbeeld de tropische buien aan die eind mei 2016 enorme schade aanrichtten: ''Met de grillige afwisseling in regenval en droogte is dit het nieuwe normaal. We hebben er tegelijkertijd nog weinig normen en nog geen echte oplossingen voor.''
Uitvoeringsagenda
De groensector is volgens Oosters van levensbelang om met oplossingen voor het stedelijke gebied bij te dragen aan die uitvoeringsagenda ''Groen doet veel tegen hittestress, vangt water op, geeft een boost aan de leefomgeving en doet iets aan gezondheid in het stedelijke milieu.'' Groene Poort is een gezamenlijk initiatief van Branchevereniging VHG en de Nederlandse Vereniging voor Tuin- en Landschapsarchitecten (NVTL), in samenwerking met Zuydgeest Communicatie.
Egbert Roozen, directeur van Branchevereniging VHG overhandigt de handleiding De Levende Tuin 2.0 aan Hans Oosters, voorzitter van de Unie van Waterschappen: “Groen en blauw vormen samen een natuurlijke coalitie’
Reactie toevoegen