De Topsector Logistiek vroeg een expertgroep om de elektrische stadslogistiek van de toekomst in detail uit te werken. En er liggen grote kansen, blijkt uit het onderzoek.
Elektrificatie stadslogistiek biedt veel kansen
Elektrisch vervoer en stadslogistiek spelen een grote rol in het Klimaatakkoord. Bij stadslogistiek gaat het vooral om de bevoorrading en levering aan (lokale) ondernemers, terwijl het voor de ondernemers zelf de uitdaging is om over te stappen op (bijvoorbeeld) zero emissie-bestelbussen. Ook moeten zo min mogelijk voertuigen de zero emissiezone inrijden. In opdracht van de Topsector Logistiek hebben Buck Consultants International, CE Delft, Districon, de Hogeschool van Amsterdam, Panteia en TNO concreet uitgewerkt hoe elektrische stadslogistiek in de praktijk uitgevoerd moet worden.
Betrouwbare levering, lage kosten
In het onderzoek (.pdf) is de regio Groot Amsterdam als voorbeeld genomen, maar de aanpak is volgens de onderzoekers integraal toepasbaar. Betrouwbaar kunnen leveren tegen de laagste kosten staat voorop in de keuzes die gemaakt moeten worden. De optelsom van al die individuele keuzes levert inzicht op waar, wanneer en hoe snel er geladen gaat worden. Daarmee kunnen netbeheerders en gemeenten plannen wat er aan infrastructuur en ruimte nodig is.
Grote kansen
Elektrische stadslogistiek biedt grote kansen, zo blijkt uit het onderzoek. Operationeel en financieel zijn nu al een boel kansen te realiseren. En door technische innovaties zal dat aandeel louter toenemen. De overgang naar elektrische stadslogistiek blijkt in de praktijk ook het ideale moment te zijn voor ondernemers om de logistiek anders en slimmer in te richten.
De aanschafskosten van een ze-voertuig zijn weliswaar hoger dan die van een dieselvoertuig, maar de operationele kosten liggen veel lager, zoals de brandstof en het onderhoud. Op den duur verdient zijn zero emissievoertuigen dus goedkoper. Voorlopig zijn er echter nog geen goedkope, tweedehands e-bestelbussen op de markt, daarom is nog wel ondersteuning (in de vorm van subsidies bijvoorbeeld) nodig vanuit overheden.
Netcapaciteit uitbreiden
Op lokaal niveau kan de extra vraag naar elektriciteit net wat te hoogzijn voor het net, alhoewel het volgens de onderzoekers beperkt zal zijn. Daarom moet de netcapaciteit worden uitgebreid. Wel is goed te voorspellen waar geladen gaat worden: voor Groot-Amsterdam betekent dat bijvoorbeeld een vraag naar veel publieke laadpalen voor bestelwagens in wijken net buiten de stad.
Voor de Nederlandse aanbieders van laadinfrastructuur en IT-systemen biedt elektrische stadslogistiek grote kansen: in Nederland kunnen nieuwe producten uitgerold worden die daarna in andere landen aangeboden kunnen worden.
Bij het thema van dit artikel betrokken organisaties
Meer artikelen met dit thema
Ontwerpkeuzes binnen een beperkt beschikbare fysieke ruimte
19 nov om 14:47 uurRuimte is bij elke stedelijke schaalsprong het toverwoord. Niet iedereen wil wonen…
De gedragseffecten van duurzame mobiliteit
11 nov om 08:03 uurTijdens het CVS-congres dat plaatsvindt op 21 en 22 november te Utrecht presenteren Rijkswaterstaat en Decisio…
Platform Integrale Samenwerking Openbare Ruimte gelanceerd
7 nov om 12:35 uurOm bij de toekomstbestendige inrichting van de openbare ruimte de uitdagingen voor de onder- en bovengrond…
Dordrecht investeert fors in leefbaarheid en vergroening
30 okt om 08:23 uurDe historische binnenstad van Dordrecht, die aan twee zijden door de rivier wordt begrensd, kampt met…
Onderzoek naar acceptabele reistijd
27 sep om 09:23 uurHet Kennisinstituut voor Mobiliteitsbeleid (KiM) heeft onderzoek uitgevoerd naar wat Nederlanders beschouwen…
Stedelingen pakken steeds vaker deelauto voor vakantie
15 aug om 13:10 uurVolgens MyWheels, de grootste aanbieder van deelauto's in Nederland, kiezen stedelingen steeds vaker voor een…
Subsidiebudget voor koop gebruikte elektrische personenauto op
9 aug om 11:54 uurHet subsidiebudget voor de koop van een gebruikte elektrische personenauto via de Subsidie Elektrische…
Schone Lucht Akkoord op koers voor gezondheidswinst
2 jul om 11:52 uurAls alle plannen voor schonere lucht worden uitgevoerd, zullen Nederlanders in 2030 gemiddeld 2,5 tot 3,5…
Reactie toevoegen