In het leerboek 'Slimme en Gezonde Stad' komen aspecten rondom het thema slim en gezond wonen én leven aan bod. In dit artikel gaan we in op ontmoetingsplekken in de stad.
Dit zijn broedplaatsen voor burgerinitiatieven
Steeds meer wordt onze samenleving een participatiemaatschappij waarin burgers gewend raken om hun verantwoordelijkheid te nemen en initiatieven te ontwikkelen. Ontmoetingsplekken in de stad, zoals buurthuizen, sportaccommodaties en stadsparken dragen hier aan bij. Deze ontmoetingsplekken zijn belangrijke broedplaatsen voor het ontstaan van burgerinitiatieven.
Kansen
Wie mensen ontmoet, is niet meer alleen. Door ontmoetingen ontstaan kansen om met anderen op te trekken en door initiatief te nemen ontstaan kansen voor burgerparticipatie. Sinds 2014 zijn veel taken vanuit de Rijksoverheid verschoven naar de gemeenten. Hiermee is het budget voor veel initiatieven verlaagd, met als uitgangspunt dat burgers zélf kunnen bijdragen aan projecten.
Buiten de wijk
De woonsituatie is minder belangrijk geworden voor sociale contacten. Een groot deel van het netwerk van inwoners ligt buiten de eigen wijk. Andersom zijn specifieke groepen juist afhankelijker geworden van hun directe woonomgeving. Denk hierbij aan ouderen met een beperkte mobiliteit od inwoners met een verstandelijke of lichamelijke beperking, die in het kader van de vermaatschappelijking van de zorg steeds vaker in de wijk wonen.
Onderzoek
In 2008 is onderzocht hoe bewoners de sociale samenhang in hun eigen wijk beleven, met als vraag: “Wat associeert u als bewoner met ‘thuis voelen’ in de eigen buurt en welke gebeurtenissen of veranderingen hebben daar een positieve invloed op gehad?” Uit de gesprekken bleek dat inwoners drempelvrees hebben voor de bindingsaspecten van sociale cohesie. Als inwoners in hun buurt of wijk actief worden, hebben ze vaak de keuze uit meerdere mogelijkheden. De voorkeur gaat dan vaak uit naar activiteiten met een minder verplicht karakter. Ontmoeten is een sociale activiteit waar mensen waarde aan hechten, maar wordt vermeden als aan dat ontmoeten verplichtingen worden verbonden.
Inleving
Burgerinitiatieven kunnen alleen succesvol zijn als professionals van de gemeente en daaraan verbonden bedrijven en organisaties zich in de belevingswereld van burgers verplaatsen. Omdat mensen nu eenmaal verschillen, is er behoefte aan verschillende soorten ontmoetingsplaatsen. Gemeenten en welzijnsorganisaties kunnen daarin een rol spelen door ruimten beschikbaar te stellen en deze samen met bewoners in te richten.
Slimme en Gezonde Stad
Het lesboek is in gedrukte vorm te bestellen (19,95 excl BTW en verzenkosten) of gratis te downloaden.
Bij het thema van dit artikel betrokken organisaties
Meer artikelen met dit thema
Apeldoorn aan kop in Gezonde Stad Index
13 nov om 11:13 uurDe nieuwste editie van de Gezonde Stad Index, gepubliceerd door Arcadis, benadrukt het belang van voortdurende…
Biind Magazine #4 2024 over de Gezonde Leefomegving
22 okt om 09:18 uurIn de nieuwste editie van Biind Magazine staat de gezonde leefomgeving centraal. Gezondheid en welzijn worden…
Gezonde leefomgeving in Leiden: ruimtelijke puzzel vergt slimme combinaties
9 okt om 07:30 uurLeiden zet ambitieuze stappen richting een groenere toekomst. Na het succes van het Singelpark richt de stad…
Dordrecht Sportgemeente van het Jaar 2024, ook prijs voor Maastricht
3 okt om 17:37 uurTijdens het jubileumcongres van Vereniging Sport en Gemeenten in ’s-Hertogenbosch werd Dordrecht afgelopen week…
Hoe gaan we naar een gezonde leefomgeving?
10 sep om 10:03 uurEen gezonde leefomgeving is een leefomgeving die als prettig wordt ervaren, en waar de druk op de gezondheid zo…
Uiteenlopende gemeentelijke plannen voor gezondheid via sport en bewegen
10 jul om 12:20 uurDe rol van sport en bewegen in de plannen van gemeenten voor het Gezond en Actief Leven Akkoord (GALA)…
BioClock Consortium onderzoekt invloed van kunstlicht op biologische klok
3 jul om 16:16 uurDe gehele levende natuur bezit een biologische klok. Deze wordt ‘gelijk gezet’ door licht, van nature de…
Schone Lucht Akkoord op koers voor gezondheidswinst
2 jul om 11:52 uurAls alle plannen voor schonere lucht worden uitgevoerd, zullen Nederlanders in 2030 gemiddeld 2,5 tot 3,5…
Reactie toevoegen