“Geef me een reden.” Die uitspraak hoor je steeds vaker als het over smart city ontwikkelingen gaat, en terecht.
De topbelemmeringen voor smart cities
Er heerst veel onduidelijkheid op dit vlak door enerzijds een overvloed aan techniek en anderzijds een kennisachterstand onder andere op technisch en juridisch vlak. Volgens Hans Nouwens, directeur Connected Worlds en programmadirecteur Nationaal Smart City Living Lab, is de oplossing te vinden in een lokale aanpak. Nouwens is dagvoorzitter van Biind Brainz thema smart city, waar hij ingaat op de resultaten van het living lab.
Vier thema’s
“De belemmeringen op het vlak van smart city zijn onder te verdelen in vier groepen: financieel, technisch, juridisch en organisatorisch,” aldus Nouwens, die in samenwerking met RIVM en VNG onderzoek voor Rijkswaterstaat deed naar de belemmeringen voor een smart city. “Deze thema’s hebben wij op basis van smart city-pilots van zeven gemeentes geëvalueerd. Daar kwamen gelukkig weinig verrassingen uit voort en veel bevestigingen. Bijvoorbeeld dat er genoeg financiële mogelijkheden zijn. Binnen de gemeente is de vraag: waar geef je het aan uit? Voor investeerders: waar maak ik mijn rendement?”
De resultaten van het onderzoek werden door Nouwens deels uit de doeken gedaan tijdens de Vakbeurs Klimaat op 8 november. Hij lichtte die in een interview met ons toe: “Binnen de vier thema’s hebben we meerdere belemmeringen gesignaleerd. Toch kwamen we er telkens op uit dat er maar een thema écht relevant is als belemmering: organisatie en organiseren.”
Verder lezen? Dit artikel verscheen in Biind Magazine #1. Lees hier de volledige versie.
Biind Brainz
Tijdens ons kick-off evenement Biind Brainz van 5 t/m 7 februari gaan we in op diverse thema's, waaronder smart city. Nouwens treedt op als dagvoorzitter van dit thema. Hoe schalen we op? Hoe delen we kennis? Nouwens zorgt voor handvatten in zijn keynotelezing door praktische do's en don'ts vanuit het Nationaal Smart City Living Lab te presenteren. Kom je ook?
Bij het thema van dit artikel betrokken organisaties
Meer artikelen met dit thema
Apeldoorn aan kop in Gezonde Stad Index
13 nov om 11:13 uurDe nieuwste editie van de Gezonde Stad Index, gepubliceerd door Arcadis, benadrukt het belang van voortdurende…
Biind Magazine #4 2024 over de Gezonde Leefomegving
22 okt om 09:18 uurIn de nieuwste editie van Biind Magazine staat de gezonde leefomgeving centraal. Gezondheid en welzijn worden…
Gezonde leefomgeving in Leiden: ruimtelijke puzzel vergt slimme combinaties
9 okt om 07:30 uurLeiden zet ambitieuze stappen richting een groenere toekomst. Na het succes van het Singelpark richt de stad…
Dordrecht Sportgemeente van het Jaar 2024, ook prijs voor Maastricht
3 okt om 17:37 uurTijdens het jubileumcongres van Vereniging Sport en Gemeenten in ’s-Hertogenbosch werd Dordrecht afgelopen week…
Hoe gaan we naar een gezonde leefomgeving?
10 sep om 10:03 uurEen gezonde leefomgeving is een leefomgeving die als prettig wordt ervaren, en waar de druk op de gezondheid zo…
Uiteenlopende gemeentelijke plannen voor gezondheid via sport en bewegen
10 jul om 12:20 uurDe rol van sport en bewegen in de plannen van gemeenten voor het Gezond en Actief Leven Akkoord (GALA)…
BioClock Consortium onderzoekt invloed van kunstlicht op biologische klok
3 jul om 16:16 uurDe gehele levende natuur bezit een biologische klok. Deze wordt ‘gelijk gezet’ door licht, van nature de…
Schone Lucht Akkoord op koers voor gezondheidswinst
2 jul om 11:52 uurAls alle plannen voor schonere lucht worden uitgevoerd, zullen Nederlanders in 2030 gemiddeld 2,5 tot 3,5…
Reactie toevoegen