In stedelijk gebied is nog een wereld te winnen op het gebied van biodiversiteit en klimaatadaptatie. WSP werkt aan dat doel vanuit de Future Ready gedachte.
Bouwen aan onze toekomstbestendige leefomgeving

WSP werkt vanuit de Future Ready gedachte aan een beter leefklimaat voor ons als inwoners van de stad, maar ook voor de flora en fauna om ons heen. Maar waar begin je dan? Door in ieder project verder te kijken dan de oorspronkelijke.
In de voorbereidingen op (bouw)ontwikkelingen is een ecologisch onderzoek in het kader van de Wet natuurbescherming verplicht. Maar WSP kijkt verder dan die beschermde soorten. Hoe kunnen we het terrein zo inrichten dat deze klaar is voor de toekomst? Een flinke regenbui kan verwerken, genoeg beschutting heeft voor diverse diersoorten en ook nog leuk is om doorheen te wandelen of vanuit het kantoorpand op uit te kijken? Daar komen diverse disciplines van WSP bij elkaar: water, energie, milieu, bouw, infra.
Een voorbeeld is het Barajasplantsoen in Amsterdam (Sloterdijk). De gemeente wil een gebied opnieuw inrichten om een multifunctioneel woon-werkgebied te creëren. In de voorbereiding op het bestemmingsplan heeft WSP een inrichtingsadvies opgesteld. Informatie over de samenstelling van de bodem, de diepte van het grondwater en aanwezige flora en fauna werden samengebracht. In ons inrichtingsadvies werd aandacht besteed aan impuls voor natuurbeleving én impuls voor natuur.
Impuls voor natuurbeleving
Voor het advies over natuurbeleving is een aantal voorbeelden aangedragen die goed kunnen werken in het plangebied. Door lange zichtlijnen te vermijden en variatie in hoogtes te creëren wordt de natuurbeleving verhoogd. Daarnaast wordt bijvoorbeeld geadviseerd om afwisseling in bloeivorm, -kleur en -tijd toe te passen. Door afwisseling in soorten, structuren, open en gesloten landschap toe te passen kan een heel andere beleving worden gecreëerd binnen een beperkte oppervlakte.
Impuls voor natuur
Voor het advies om impuls voor natuur te realiseren is gekeken naar de voorkomende habitattypen in het nabijgelegen Lange Bretten. Door kenmerkende soorten uit de Lange Bretten door te trekken naar het plangebied ontstaat een verbinding voor fauna. Belangrijk is daarnaast het beheer van het groen. Door periodiek onderhoud en het beheersbaar toelaten van natuurlijke processen ontstaat meer variatie in kroonvorm. Takkenrillen en gefaseerd maaien van oevers geeft ook een positieve impuls omdat dit een vorm van dekking biedt. En door ook tips mee te geven voor het ontwerp van bruggen, taluds en beschoeiingen wordt duidelijk een meerwaarde gecreëerd voor flora en fauna.
WSP werkt mee aan een toekomstbestendige leefomgeving waarbij we zorgen voor meer biodiversiteit en een gezonde, klimaatbestendige stad. Kortom, een plek waar het prettig is om te leven, werken en wonen.
Meer informatie? Bezoek de website van WSP.
Bij het thema van dit artikel betrokken organisaties
Meer artikelen met dit thema
Routekaart KAN in je bouwproces
Als het gaat om ontwikkeling van nieuwe woongebieden, koesteren bouwpartijen en gemeenten hoge…
Minister wil alleen nestvoorzieningen in utiliteitsbouw
In het regeerakkoord is opgenomen dat er geen nieuwe duurzaamheidseisen zouden moeten worden gesteld aan…
Economische waarde van natuur in tien jaar met 50 procent gestegen
De economische waarde van ecosysteemdiensten in Nederland is de afgelopen tien jaar fors toegenomen. In 2022…
Limburg lanceert 'Natuur op Recept' voor integratie van natuur in de zorg
In Limburg is onlangs het project 'Natuur op Recept' van start gegaan, een initiatief van Nature For Health en…
Natuur in steden niet meer ter decoratie
Vroeger vond je de natuur in het buitengebied en in de stad was het er hooguit ter decoratie. Uit recent…
Toetsingskader Natuurinclusief Bouwen voor biodiversiteit in gebiedsontwikkelingen
Ingrid Sloots van Nest Natuurinclusief ontwikkelde het Toetsingskader Natuurinclusief Bouwen. Met deze tool…
Leeuwarden maakt via beleidskader werk van biodiversiteit en vergroening
Vorige week heeft gemeente Leeuwarden haar Uitvoeringsprogramma’s Biodiversiteit en Vergroening vastgesteld.…
Lancering Nationaal Dashboard Toekomstbestendige Leefomgeving
Het Nationaal Dashboard Toekomstbestendige Leefomgeving (NDTL), eerder aangekondigd als het Nationaal Dashboard…
Reactie toevoegen