Uit recent onderzoek van het Mulier Instituut blijkt dat niet-sporters niet uitsluitend in wijken met een lage sociaaleconomische status (SES) wonen. Dit inzicht is cruciaal voor het sportdeelnamebeleid, dat vaak gericht is op lage-SES-wijken.
Niet-sporters niet alleen in aandachtswijken maar ook elders
Het onderzoek toont aan dat sportdeelname in deze wijken niet significant lager is dan in andere wijken, hoewel bewoners daar minder vaak wandelen en fietsen.
Niet sporters wonen verspreid over wijken
Een opvallende bevinding is dat de meeste niet-sporters verspreid over verschillende wijken wonen, en niet geconcentreerd zijn in lage-SES-wijken. In deze wijken wonen wel vaker mensen met een migratieachtergrond en een laag inkomen, die over het algemeen minder sporten. Tegelijkertijd trekken lage huren en woonlasten veel jonge, sportieve mensen aan, wat de sportdeelname in deze wijken positief beïnvloedt.
Verschillen bij opleidingsniveau
Het factsheet van de Kennisbank Sport en Bewegen ondersteunt deze bevindingen en benadrukt dat sport en bewegen essentieel zijn voor de gezondheid en sociale cohesie. Echter, er zijn aanzienlijke verschillen in sportdeelname tussen hoger- en lageropgeleiden. Mensen met een lagere opleiding of inkomen hebben vaak een slechtere gezondheid en bewegen minder. Dit onderstreept de noodzaak voor een breder sportbeleid dat niet alleen focust op lage-SES-wijken, maar ook andere kwetsbare groepen bereikt.
Vroeg beginnen loont
Daarnaast wijst het factsheet op de gezondheidsrisico's van sport, zoals blessures en het gebruik van prestatieverhogende middelen. Ondanks deze risico's wegen de voordelen van sport en bewegen zwaarder. Vroeg beginnen met sporten heeft langdurige positieve effecten op de gezondheid.
Het Mulier Instituut roept beleidsmakers op om bij het stimuleren van sportdeelname verder te kijken dan alleen lage-SES-wijken. Een integrale aanpak, die rekening houdt met de diverse woonomstandigheden en sociaaleconomische achtergronden van niet-sporters, is noodzakelijk om een gezonde en actieve samenleving te bevorderen.
Meest gelezen
Meer artikelen met dit thema
Mulier Instituut: 'Bredere kijk op beweegarmoede nodig'
15 nov om 14:30 uurDe ambitie van de Nederlandse overheid dat in 2040 75 procent van de Nederlanders de beweegrichtlijnen haalt is…
Gemeente Rotterdam lanceert Urban Sports Agenda
15 nov om 14:22 uurGemeente Rotterdam gaat aan de slag met 32 acties om urban sports in de stad te versterken. De gemeente doet…
Gelderland presenteert concept Programma Sport 2024 – 2027
6 nov om 11:29 uurSport is belangrijk en gezond. Het brengt mensen bij samen, geeft plezier en houdt ons in beweging. Ook bij de…
De omgevingsvisie als startpunt voor een beweegvriendelijk Ede
1 nov om 08:19 uurDe Omgevingswet is bij uitstek een instrument om de beweegvriendelijke omgeving een boost te geven. Het begint…
Beweegvriendelijke Omgeving Scan vernieuwd
30 okt om 09:28 uurDe BVO Scan, waarmee je inzichtelijk maakt hoe beweegvriendelijk je omgeving is, is vernieuwd. De tool is…
3x3 basketbal als katalysator voor persoonlijke groei
30 okt om 08:57 uurMet zijn tweepunter in de dying seconds van de Olympische finale zette Worthy de Jong 3x3 basketbal voor het…
Biind Magazine #4 2024 over de Gezonde Leefomegving
22 okt om 09:18 uurIn de nieuwste editie van Biind Magazine staat de gezonde leefomgeving centraal. Gezondheid en welzijn worden…
Ruimte voor Bewegen: het platform voor de beweegvriendelijke omgeving
15 okt om 15:00 uurAcquire kondigt met trots de lancering aan van Ruimte voor Bewegen, een nieuw kennisplatform dat zich richt op…