Voor zowel student Lucia Bloemendal als docent Niels van Oort van de TU Delft is het digitale onderwijs momenteel wel even wennen. "Maar de skills die we nu opdoen, nemen we sowieso mee voor in de toekomst."
‘Digitaal onderwijs, dat is wel even wennen’
Bloemendal, masterstudent aan de TU Delft: “Sinds drie weken volg ik digitaal mijn colleges. Dat is wennen: mijn master Transport, Infrastructuur en Logistiek valt onder drie faculteiten en elke faculteit pakt het anders op. In online colleges mengen studenten zich minder snel in gesprekken. De faculteiten zijn nog erg op zoek naar welke werkvorm het beste past.”
Van Oort, naast student ook directeur van het Smart Public Transport Lab: “Ik geeft momenteel een ov-keuzevak aan een groep van 25 studenten, waaronder aan Lucia. Toen het klassikale onderwijs werd geschrapt, moest ik in één weekend vier colleges omgooien. Dat was improviseren, stond ik ineens op een zondagavond op zolder een college op te nemen tegenover een computerscherm. “
“De eerste keer ging dat verkeerd, was de helft zonder geluid overgekomen. Dus moest het opnieuw. Dat is op dat moment frustrerend. Maar ik ben blij dat het gelukt is en de studenten deze periode nog het vak kunnen afronden.”
Ervaring opdoen
Van Oort: “Er zijn ontzettend veel tools voorhanden, maar het gebruiken is wel wennen. Daar moet je ervaring mee opdoen. Maar er is geen tijd om te schakelen, we moeten door. Gelukkig helpen studenten wel mee met technische onvolkomenheden.”
Bloemendal: “Zo’n online college volgen is ook best ingewikkeld. In de collegebanken houden medestudenten je in de focus, thuis niet. Dan kan je het college wel even terugspoelen gelukkig, maar dat is niet efficiënt. Maar ja, het kan ook nauwelijks beter.”
Van Oort vervolgt: “We moeten accepteren dat de dingen anders gaan dan het altijd ging. Het hoeft niet perfect te zijn, dat verwacht gelukkig ook niemand. Maar de komende weken zitten er op de TU Delft 53.000 tentamens aan te komen. Hoe ga je dat online organiseren? Sommige tentamens zullen nu mondeling gaan, anderen met schriftelijke vragen via een online platform. We gaan zien wat het beste werkt.”
Evalueren en doorontwikkelen
Van Oort: “De skills die we nu opdoen, nemen we sowieso mee voor in de toekomst. In het volgende onderwijsblok evalueren we de afgelopen periode en kunnen doorontwikkelen, verder met wat het beste werkt.”
Bloemendal: “Daar zou ik graag over meedenken. Zo hadden we pas een tentamen met een softwaretool waarvan eigenlijk niemand wist hoe het werkte. Dat levert extra en onnodige stress op. In een online studiegroep van 25 studenten kom je makkelijker aan het woord dan in een online collegezaal van 100 man. Dat zijn waardevolle inzichten.”
Van Oort: “Het is belangrijk om ook bij studenten te checken wat voor hen werkt. En uiteindelijk is het ook een vertrouwenskwestie: als studenten écht willen frauderen bij online tentamens bijvoorbeeld, kunnen we dat nooit helemaal voorkomen. Maar dit is een ernstige situatie, ik vertrouw erop dat iedereen dat begrijpt.”
Lees ook: ‘Reistijd is soms hele waardevolle tijd’
Meest gelezen
Meer artikelen met dit thema
Twintig jaar Master City Developer (MCD): de grondslag en de vernieuwing
16 jan om 08:00 uurDe initiatiefnemers van de opleiding Master City Developer (MCD) zagen twintig jaar geleden al dat…
MPS organiseert masterclasses rondom het thema belevingsgestuurd beheer
11 aug 2022Digitaal gemak kan ook een drempel zijn
27 aug 2021 9 minOp alle fronten wordt ons leven allengs digitaler - ook reizen met het ov regelen we veelal online. Tijdens het…
Integrale en academische competenties nodig voor openbare ruimte
19 feb 2021 6 minBeheren is vooruitzien. Dat is de missie, visie én de naam van de website waarop de nog prille Stichting…
Focus op groei, niet op prestaties
30 jun 2020 5 minHet derde en laatste webinar in de reeks Het Nieuwe Normaal stond in het teken van omgangsvormen.
Het nieuwe normaal in: samenwerken
3 jun 2020 6 minIn dit tweede webinar in de reeks Het Nieuwe Normaal stond (online) samenwerken centraal. Wat zijn de tips en…
Burgerparticipatie nieuwe werkelijkheid
5 mei 2020 6 minBurgerparticipatie: het is nog nooit zo belangrijk geweest. Met een nieuw boek en een reeks digiklassen leren…
Webinarreeks Het Nieuwe Normaal trapt af
4 mei 2020 6 minWat zijn de belangrijkste consequenties die de 1,5 meter maatschappij zal hebben op het gebruik, de inrichting…
Reactie toevoegen