Hoe kan gezond en duurzaam voedsel een gemeente versterken?
Over Morgen start Voedseltransitie Tafel voor gemeentebestuurders
De transitie naar een gezond, duurzaam en lokaal voedselsysteem is voor de meeste wethouders vooral pionieren. Het roept de nodige vragen op: wat kun je lokaal doen om de landbouw-voedseltransitie te versnellen? Hoe zet je met andere bestuurders een lobby op richting Rijk of provincie? En welke beleidsinstrumenten zijn het meest geschikt? Daarom start adviesbureau Over Morgen de Voedseltransitie Tafel: een training en netwerkplek voor wethouders (maar ook burgemeesters zijn welkom), die samen willen leren en aan de slag willen.
Onder leiding van dr. Lara Sibbing leren de deelnemers drie keer een middag van koplopers uit andere steden, pionierende ondernemers en juridisch en bestuurskundig experts. Ook is de tafel een plek om samen te bouwen aan een ‘coalition of the willing’, bijvoorbeeld voor een lobbyagenda richting Den Haag en Brussel, en actie te ondernemen.
Do's en don'ts
De Voedseltransitie Tafel vindt plaats op 7 juni, 27 september en 1 november in de Zeepfabriek in Amersfoort. De kosten bedragen €1.500 (€1.400 euro bij aanmelding voor 15 mei). De eerste gast op 7 juni is Jaap Korteweg, boer en succesvol ondernemer achter de Vegetarische Slager en Those Vegan Cowboys. Jaap neemt de deelnemers mee in de do’s en don’ts om pionierende ondernemers te faciliteren in de voedseltransitie.
Gemeentebestuurders die willen deelnemen aan de Voedseltransitie Tafel kunnen zich nu aanmelden. Meer informatie over de Voedseltransitie Tafel is hier te lezen of te verkrijgen via adviseur Eefje Hendriks.
Bij het thema van dit artikel betrokken organisaties
Meer artikelen met dit thema
Utrecht wil luchtkwaliteit in stad verder verbeteren
22 nov om 17:14 uurDe gemeente Utrecht wil de luchtkwaliteit in de stad verder verbeteren. Hoewel die in de afgelopen jaren al…
Apeldoorn aan kop in Gezonde Stad Index
13 nov om 11:13 uurDe nieuwste editie van de Gezonde Stad Index, gepubliceerd door Arcadis, benadrukt het belang van voortdurende…
Biind Magazine #4 2024 over de Gezonde Leefomegving
22 okt om 09:18 uurIn de nieuwste editie van Biind Magazine staat de gezonde leefomgeving centraal. Gezondheid en welzijn worden…
Gezonde leefomgeving in Leiden: ruimtelijke puzzel vergt slimme combinaties
9 okt om 07:30 uurLeiden zet ambitieuze stappen richting een groenere toekomst. Na het succes van het Singelpark richt de stad…
Dordrecht Sportgemeente van het Jaar 2024, ook prijs voor Maastricht
3 okt om 17:37 uurTijdens het jubileumcongres van Vereniging Sport en Gemeenten in ’s-Hertogenbosch werd Dordrecht afgelopen week…
Hoe gaan we naar een gezonde leefomgeving?
10 sep om 10:03 uurEen gezonde leefomgeving is een leefomgeving die als prettig wordt ervaren, en waar de druk op de gezondheid zo…
Uiteenlopende gemeentelijke plannen voor gezondheid via sport en bewegen
10 jul om 12:20 uurDe rol van sport en bewegen in de plannen van gemeenten voor het Gezond en Actief Leven Akkoord (GALA)…
BioClock Consortium onderzoekt invloed van kunstlicht op biologische klok
3 jul om 16:16 uurDe gehele levende natuur bezit een biologische klok. Deze wordt ‘gelijk gezet’ door licht, van nature de…