Het moet echt heel snel, heel anders!
Tijdens Congres Natuurlijk pleitte keynote spreker Ferenc van Damme voor een andere manier van denken en doen.
Technologische veranderingen volgen elkaar in een rap tempo op. Dat maakt plannen voor 2030 of 2040 lastig, want hoe ziet de wereld er over drie jaar überhaupt uit? Dat betekent dat flexibiliteit in ons werk een groot goed wordt. “Een fantastische kans om jezelf opnieuw uit te vinden”, zegt Ference van Damme, beleidsontwikkelaar bij Studio Vers Bestuur, tijdens zijn keynote. Tegelijkertijd erkent hij de uitdagingen die dit met zich meebrengt. Wat zijn de spelregels van deze nieuwe samenleving waarin de wereld continu verandert? “Doen, leren en delen. Verlangen naar groen creëren bij mensen is altijd een kwestie van maatwerk, gedreven door mensen. Dat vraagt om een andere manier van denken en doen.”
Grote veranderingen moeten we klein aanvliegen, vervolgt Van Damme. “Op dorps- of buurtniveau wordt een omgevingsvisie pas herkenbaar en krijgen mensen eigenaarschap”, zegt hij. Burgers hebben immers de macht om veranderingen door te voeren. Kijk maar naar Netflix, zegt Van Damme: “De dienst is er pas 7 jaar, maar 35 procent van de Nederanders heeft intussen geen abonnement op de lokale omroep meer. Als iets aantrekkelijk is, switchen we razendsnel.”
Dat kunnen we ook bereiken met groen, zolang we dit maar aantrekkelijk maken. Het verschilt alleen per bevolkingsgroep hoe dat groen eruit moet zien en wat de omgangsvorm ermee moet zijn. Toch blijkt één aanpak voor alle groepen te werken: “Wees actief, bescheiden en positief. Door echtheid en vertrouwen uit te stralen, krijg je mensen mee en stel je mensen in staat echt mede-eigenaar te worden van een plan.”
Van Damme raadt iedereen aan om te investeren in positieve energie. Want, zo citeert hij Dan Millman: “The secret of change is to focus all of your energy not on fighting the old, but on building the new.”
Congres Natuurlijk 2023
Congres Natuurlijk, het jaarlijkse evenement over natuurinclusief bouwen. Ook in 2023 organiseer Acquire dit event, samen met Provincie Overijssel en Het Oversticht. Toegang is gratis. Meld je hier aan.
Reactie toevoegen