Zuid-Hollandse steden moeten de komende decennia flink groener worden. Dat hebben het ministerie van LNV, Naturalis, WUR, gemeenten Dordrecht en Leiden, Staatsbosbeheer, IVN Natuureducatie, Alles is Gezondheid, GGD en de provincie Zuid-Holland afgesproken.
Steden Zuid-Holland moeten vergroenen

De organisaties gaan daarvoor samenwerken in de Groene Cirkel ‘Groene gezonde stad’. De vergroening moet zorgen voor gezondere inwoners, minder hitte en wateroverlast en meer biodiversiteit.
Er zijn al veel initiatieven om de steden groener en gezonder te maken. Denk aan wadi’s, bomen en geveltuintjes. Al deze initiatieven doen een beroep op de schaarse ruimte. Bovendien zijn er flink wat verschillende partijen bij betrokken. Deze slaan nu de handen ineen in de Groene Cirkel ‘Groene gezonde stad’. De ambitie is om door vergroening in 2050 slachtoffers te voorkomen bij extreme hitte, extreme buien en overstromingen. Gezamenlijk hebben de partijen hiervoor een verbindend vergezicht, een droom, gemaakt. De gedroomde, groene stad heeft volgens de partners honderdduizenden bomen die zorgen voor verkoeling tijdens hittegolven. Groene tuinen en waterdoorlatende infrastructuur vangen hevige regenval op.
Gedeputeerde Anne Koning (wonen): “Juist in de steden hebben we diverse opgaven in Zuid-Holland: steeds meer mensen willen hier prettig wonen, werken en recreëren. Om de schaarse ruimte groen en gezond in te richten is een gezamenlijke aanpak belangrijk.”
Programmadirecteur Groene Metropool Harry Boeschoten van Staatsbosbeheer: “Het is belangrijk dat we de natuur in en buiten de stad als één geheel beschouwen. Door die met elkaar te verbinden ontstaan groene en blauwe netwerken voor mensen én dieren. Naar buiten gaan in het groen, dat is iets wat iedereen vanaf de voordeur moet kunnen doen.”
Karen van Ruiten, programmadirecteur Alles is Gezondheid: “Natuur biedt veel gezondheidsvoordelen, vooral voor mensen uit kwetsbare groepen. Zij kunnen in een groene woonomgeving in hun eigen buurt ontspannen, ontmoeten of bewegen. Voor een gezonder Nederland moeten we groen in de leefomgeving dus beter en slimmer benutten. De uitdaging is om dat samen te doen, niemand kan dit in zijn eentje realiseren.”
Waarom een coalitie?
Om deze enorme uitdaging op te pakken is een coalitie nodig waarin de partners op een open en gelijkwaardige wijze op basis van een verbindend vergezicht samenwerken. Dit is de Groene Cirkel. De coalitie gaat in de Groene Cirkel aan de slag met overkoepelende vraagstukken. Denk dan bijvoorbeeld aan ontbrekende kennis, wet- en regelgeving en financiering. Tevens starten de partijen vandaaruit nieuwe activiteiten op, zonder verantwoordelijkheden over te nemen. De komende tijd gaan de partijen bepalen wat er, nog meer dan al gebeurt, in gang gezet moet worden om deze ambitie te realiseren.
In Zuid-Holland bestaan al meerdere Groene Cirkels waarbinnen bedrijven, banken, wetenschap, maatschappelijke organisaties en overheden krachtige coalities vormen voor duurzame transities.
Bij het thema van dit artikel betrokken organisaties
Meer artikelen met dit thema
De invloed van ruimtelijk beleid op gezondheid
Ruimtelijk beleid heeft een grote impact op de leefomgeving en daarmee op de gezondheid en het welzijn van…
Vlaardingen pakt ophoogprogramma steeds integraler aan
Verzakkingen. De polder Holy in het buitengebied van Vlaardingen, waar in de jaren 80 van de vorige eeuw de…
Gezonde bodem door rijksbrede samenwerking
Het College van Rijksadviseurs (CRa) benadrukt het belang van rijksbrede samenwerking voor een gezonde bodem.…
Hoe integratie van groen bij woningbouw bijdraagt aan klimaatbestendigheid en leefbaarheid
Groen als onmisbare bouwsteen: kansen en lessen voor woningbouwontwikkeling.
Routekaart KAN in je bouwproces
Als het gaat om ontwikkeling van nieuwe woongebieden, koesteren bouwpartijen en gemeenten hoge…
Eo Wijersprijsvraag 2025 - 2026 over Verkwikkende Vergezichten
De Eo Wijersstichting heeft het thema voor de 13e editie van de Eo Wijersprijsvraag aangekondigd: "…
Onderzoek samenhang klimaatopgaven versterkt Nationale klimaatadaptatiestrategie
Om Nederland beter voor te bereiden op klimaatverandering, werkt het Rijk aan de Nationale…
Minister wil alleen nestvoorzieningen in utiliteitsbouw
In het regeerakkoord is opgenomen dat er geen nieuwe duurzaamheidseisen zouden moeten worden gesteld aan…
Reactie toevoegen