Ondanks dat nieuwsberichten over overlast door klimaatverandering elkaar snel opvolgen, lijkt bij veel Europese steden klimaatadaptatie nog niet heel hoog op de agenda te staan, concludeert adviesbureau Sweco in een nieuw rapport.
Slechts 1 op 4 Europese steden heeft klimaatadaptatieplan
De komende decennia is de verwachting dat we steeds meer te maken zullen krijgen met extreme klimaatgerelateerde weersomstandigheden, zoals afgelopen zomer in Zuid-Frankrijk en Noord-Italië het geval was. Sweco meldt dat slechts 26 procent van de Europese steden een klimaatadaptatieplan heeft. "En de meeste van deze steden worstelen met de implementatie ervan omdat ze geen weerklank vinden bij starre organisaties, te kampen hebben met incompatibele wetgeving, enz.", meldt het bedrijf. Sweco komt daarom met een nieuw rapport dat steden begeleidt bij het versnellen van de klimaataanpassingen om het hoofd te kunnen bieden aan de uitdagingen van klimaatverandering.
"Door middel van interviews en uitgebreid onderzoek hebben we vier trends binnen de stadsplanning en klimaataanpassing geïdentificeerd die duidelijke obstakels en uitdagingen zijn voor stadsplanners. Op basis van deze trends hebben we tien beste praktijkcases van toonaangevende Europese steden verzameld over hoe deze moeilijkheden succesvol kunnen aangepakt worden", aldus Jonathan A. Leonardsen, Market Director for Urban Resilience & Development.
In Rotterdam bijvoorbeeld is de connectiviteit tussen innovatieve blauw-groene daken en de openbare waterpleinen op straatniveau een belangrijk onderdeel van adaptieve planning voor extreme weersomstandigheden. In Berlijn wordt gewerkt met een gesplitste factuur voor het beheer van een gescheiden lozing van regen- en afvalwater waardoor er geld vrijkomt voor grootschalige en kleinschalige aanpassingsinterventies. En in Barcelona wil men met het Trees Masterplan de EU-minimumnormen overschrijden voor toegang tot groene ruimte per inwoner.
Bij het thema van dit artikel betrokken organisaties
Meer artikelen met dit thema
Platform Integrale Samenwerking Openbare Ruimte gelanceerd
7 nov om 12:35 uurOm bij de toekomstbestendige inrichting van de openbare ruimte de uitdagingen voor de onder- en bovengrond…
Dordrecht investeert fors in leefbaarheid en vergroening
30 okt om 08:23 uurDe historische binnenstad van Dordrecht, die aan twee zijden door de rivier wordt begrensd, kampt met…
Schone Lucht Akkoord op koers voor gezondheidswinst
2 jul om 11:52 uurAls alle plannen voor schonere lucht worden uitgevoerd, zullen Nederlanders in 2030 gemiddeld 2,5 tot 3,5…
Wetenschappers: Verbind klimaat en biodiversiteit
25 jun om 09:34 uurWetenschappers en beleidsmakers bezien klimaat en biodiversiteit nu nog vaak onafhankelijk van elkaar. Dat moet…
De invloed van klimaatverandering op ruimtelijk beleid
12 jun om 12:04 uurHet adviesorgaan Raad voor de leefomgeving en infrastructuur (Rli) heeft het advies 'Ruimtelijke ordening in…
Provincie Noord-Holland dimt ledlampen voor klimaat, mens en dier
6 jun om 11:46 uurDe provincie Noord-Holland gaat ook het laatste deel van de straatverlichting voorzien van ledlampen. Bovendien…
Update over gezondheidsrisico's door klimaatverandering
22 mei om 09:36 uurDe wereldwijde klimaatverandering heet ook in Nederland grote invloed. De gemiddelde temperatuur is de…
Klimaatrisico's in kaart voor samenwerken aan maatregelen
17 apr om 14:47 uurDe gevolgen van klimaatverandering zijn volop in het nieuws en vragen om actie. Steeds meer organisaties…
Reactie toevoegen