Gebiedsgerichte samenwerking tussen overheden en regionale organisaties is cruciaal bij de aanpak van maatschappelijke opgaven op het vlak van klimaat, landschap en ruimtelijke kwaliteit, aldus het Plan Bureau voor de Leefomgeving.
PBL: Nog meer samenwerking nodig voor maatschappelijke opgaven
Dit werken in zogenoemde netwerken is inmiddels een geaccepteerde, heel normale, manier van werken geworden, al ligt hier voor de betrokken partijen nog steeds een flinke leeropgave. In het PBL/NSOB essay Leren institutionaliseren is gekeken naar dealprogramma’s, zoals de City Deals of de Regio Deals. In deze programma’s geven overheden en regionale partijen al samen invulling aan opgavegericht werken.
Dealprogramma’s zijn een voorbeeld van opgavegericht, interbestuurlijk en gebiedsgericht werken. Het leren in dealprogramma’s kan illustratief zijn voor leren over deze manier van werken die de rijksoverheid steeds vaker inzet om samen met andere partijen te werken aan transitieopgaven.
Het vormgeven en verder professionaliseren van het lerend vermogen binnen de rijksoverheid helpt om deze constructies op een goede manier vorm te geven, niet elke keer opnieuw het wiel uit te moeten vinden en deze manier van werken te internaliseren in hun sturingsrepertoire.
Organiseren lerend vermogen overheid
Het essay concludeert ten eerste dat leren in de vorm van een leerstrategie professioneler kan worden vormgegeven. In zo’n strategie is dan aandacht nodig voor hoe het leren vorm krijgt, waarover geleerd kan worden en over de wijze waarop een lerende werkwijze onderdeel wordt van opgavegericht werken en de organisatievoering in de thuisorganisaties.
Ten tweede kan een meer lerende sturing ook in de politiek meer geïnstitutionaliseerd raken door leren uitgangspunt te maken van evalueren en verantwoorden. Als leren het doel van verantwoording is, dan zijn ook prikkels en instrumenten nodig om lerend te kunnen werken, zodat reflectie op de voortgang en tussentijdse resultaten van interbestuurlijke en gebiedsgerichte beleidsprogramma’s bijdraagt aan effectiever beleid.
Bij het thema van dit artikel betrokken organisaties
Meer artikelen met dit thema
Apeldoorn aan kop in Gezonde Stad Index
13 nov om 11:13 uurDe nieuwste editie van de Gezonde Stad Index, gepubliceerd door Arcadis, benadrukt het belang van voortdurende…
Platform Integrale Samenwerking Openbare Ruimte gelanceerd
7 nov om 12:35 uurOm bij de toekomstbestendige inrichting van de openbare ruimte de uitdagingen voor de onder- en bovengrond…
Dordrecht investeert fors in leefbaarheid en vergroening
30 okt om 08:23 uurDe historische binnenstad van Dordrecht, die aan twee zijden door de rivier wordt begrensd, kampt met…
Biind Magazine #4 2024 over de Gezonde Leefomegving
22 okt om 09:18 uurIn de nieuwste editie van Biind Magazine staat de gezonde leefomgeving centraal. Gezondheid en welzijn worden…
Gezonde leefomgeving in Leiden: ruimtelijke puzzel vergt slimme combinaties
9 okt om 07:30 uurLeiden zet ambitieuze stappen richting een groenere toekomst. Na het succes van het Singelpark richt de stad…
Dordrecht Sportgemeente van het Jaar 2024, ook prijs voor Maastricht
3 okt om 17:37 uurTijdens het jubileumcongres van Vereniging Sport en Gemeenten in ’s-Hertogenbosch werd Dordrecht afgelopen week…
Hoe gaan we naar een gezonde leefomgeving?
10 sep om 10:03 uurEen gezonde leefomgeving is een leefomgeving die als prettig wordt ervaren, en waar de druk op de gezondheid zo…
Uiteenlopende gemeentelijke plannen voor gezondheid via sport en bewegen
10 jul om 12:20 uurDe rol van sport en bewegen in de plannen van gemeenten voor het Gezond en Actief Leven Akkoord (GALA)…
Reactie toevoegen