Samen met bewoners start LSA een programma rond maatschappelijke gebiedsontwikkeling.
Op zoek naar nieuwe modellen voor gebiedsontwikkeling
Bewoners staan te trappelen om mee te doen in processen in de openbare ruimte. Door zelf het initiatief te nemen, mee te beslissen of om het proces op orde te krijgen. LSA bewoners gaat het komende najaar aan de slag met vier bewonersinitiatieven met als doel tot een nieuw model te komen waarin bewoners een rol kunnen oppakken in gebiedsontwikkeling.
Met de komst van de Omgevingswet (invoering januari 2022) wordt participatie nog belangrijker. Bij elk nieuw project in de fysieke leefomgeving moet de initiatiefnemer kunnen aantonen de belanghebbenden te hebben betrokken bij het proces. Ten tweede wordt er breder gekeken naar de functie van de openbare ruimte. Hoe draagt deze bij aan bijvoorbeeld gezondheid, cohesie of inclusiviteit?
Tot en met december 2020 wordt samen met vier bewonersinitiatieven gewerkt aan een model waarin bewoners een rol spelen in gebiedsontwikkeling die recht doet aan alle belangen en de verschillende beleidsdomeinen die binnen de Omgevingswet een plek moeten krijgen. Er worden nieuwe strategische partnerschappen opgezet, een ander waardecreatiemodel en een aanzet gedaan tot nieuwe maatschappelijke businesscases. Daarnaast wordt de link gelegd met de Sustainable Development Goals, de instrumenten van de Omgevingswet, democratische vernieuwing en het Right to Challenge.
Meer artikelen met dit thema
SCP-directeur: Overheid moet burgers gelijkwaardige rol geven in beleidsvorming
21 mrt om 09:47 uurUit recent onderzoek van het Sociaal en Cultureel Planbureau (SCP) blijkt dat veel Nederlanders zich vervreemd…
Tegenstrijdige belangen in je ruimtelijke project? Zo los je het op.
30 okt 2023Van tegenstrijdige belangen naar een breed gedragen en vrolijk participatietraject. Anne-Mette Andersen…
‘Gaat je niks aan!’ zei de boer. 5 maanden later leende ik zijn biljartzaal
11 sep 2023Expert Anne-Mette Andersen schrijft over hoe tot dialoog kunt komen en wat dat vervolgens kan opleveren. Een…
Regie houden op het participatieproces
2 jun 2023Een participatieproces is een reis, met vele afslagen en ontmoetingen. Hoe zorg je dat je bij je eindbestemming…
Boosheid of betrokkenheid?
30 mei 2023Ruimtelijke ontwikkeling stuit vaak op veel weerstand van omwonenden. Hoe ga je om met boze bewoners? Het is de…
De Omgevingsdialoog: Hoe dan?
26 mei 2023De Omgevingsdialoog is een overleg tussen de initiatiefnemer van een ruimtelijk plan…
Toekomstbestendige leefomgeving kan niet zonder betrokken burger
29 mrt 2023Allen met de inbreng van burgers en de steun voor beleid kunnen de grote maatschappelijke opgaven waar…
Reactie toevoegen