Nederlanders voelen nu ook zelf de urgentie om maatregelen te nemen tegen klimaatverandering en extreme weersomstandigheden.
Nederlanders wapenen zichzelf tegen klimaatverandering
Ze zien daardoor in dat goed waterbeheer van belang is. Ruim 65% van de Nederlanders heeft zelf weleens te maken gehad met wateroverlast, zo blijkt uit onderzoek van de Unie van waterschappen. Denk hierbij aan ondergelopen kelders of tuinen. Veilige dijken en het afvoeren van water bij slecht weer vindt men belangrijke thema's. Daarnaast geeft 64% van de Nederlanders aan best te willen ingrijpen in de natuur om zo overstromingen te voorkomen. De directe aanleiding van het feit dat Nederlanders nu bewuster zijn omtrent het klimaat, is de droge zomer van het afgelopen jaar.
Eigen gepaste aanpassingen
Een flink aantal Nederlanders doet zelf al iets om klimaatverandering zoveel mogelijk tegen te gaan. Zo past een deel van deze groep het eigen watergebruik aan. Ze douchen bijvoorbeeld korter, sproeien de tuin minder vaak, of wassen minder vaak de auto. Jongeren tussen de 18 en 25 jaar passen hun gebruik het minst aan. Minder dan de helft van de personen in deze leeftijdsgroep, geeft aan korter te douchen. 65-plussers zijn er juist wél heel bewust mee bezig. Ook wil 58% van de Nederlanders graag meer informatie over wat ze zelf kunnen doen. Ze geven aan het een goed idee te vinden dat het waterschap onderwijs aanbiedt op basisscholen over het beheer en de bescherming van water.
Rogier van der Sande, voorzitter van Unie van Waterschappen zegt blij te zijn dat Nederlanders bewuster met het klimaat bezig willen zijn. "“We zijn blij dat mensen de noodzaak van goed waterbeheer zien en aangeven zelf ook iets te willen doen. Nergens ter wereld hebben mensen zo’n speciale band met water als in Nederland. We wonen, werken en recreëren er mee. In Nederland beheren de waterschappen de dijken, sloten en plassen. We zorgen voor waterveiligheid, voor schoon en voldoende water. Nederland heeft te maken met grote uitdagingen. Waterschappen merken dagelijks de gevolgen van klimaatverandering met extremer weer en een steeds sneller stijgende zeespiegel. Zonder bestrijding van de oorzaak is het dweilen met de kraan open. Daarom investeren we als waterschappen om samen met overheden, bedrijven en burgers de gevolgen van klimaatverandering op te vangen. De manier waarop we dat doen, daar hebben mensen invloed op.”
Belasting omhoog
Ruim 60% van de Nederlanders denkt dat de waterbelasting de komende jaren zal stijgen als gevolg van extreem weer. Nederlanders zijn vooral bereid meer belasting te betalen voor onderhoud van dijken, afvoer van water bij slecht weer en het schoonhouden van water in sloten. Dit sluit weer aan bij wat eerder in dit artikel als belangrijkste thema's werd aangestippeld.
Wilt u iets doen voor het waterschap? Dat kan in ieder geval door op 20 maart uw stem uit te brengen tijdens de waterschapsverkiezingen. Kijk op www.MijnStem.nl om te zien waar u op kunt stemmen.
Bij het thema van dit artikel betrokken organisaties
Meer artikelen met dit thema
Platform Integrale Samenwerking Openbare Ruimte gelanceerd
7 nov om 12:35 uurOm bij de toekomstbestendige inrichting van de openbare ruimte de uitdagingen voor de onder- en bovengrond…
Dordrecht investeert fors in leefbaarheid en vergroening
30 okt om 08:23 uurDe historische binnenstad van Dordrecht, die aan twee zijden door de rivier wordt begrensd, kampt met…
Schone Lucht Akkoord op koers voor gezondheidswinst
2 jul om 11:52 uurAls alle plannen voor schonere lucht worden uitgevoerd, zullen Nederlanders in 2030 gemiddeld 2,5 tot 3,5…
Wetenschappers: Verbind klimaat en biodiversiteit
25 jun om 09:34 uurWetenschappers en beleidsmakers bezien klimaat en biodiversiteit nu nog vaak onafhankelijk van elkaar. Dat moet…
De invloed van klimaatverandering op ruimtelijk beleid
12 jun om 12:04 uurHet adviesorgaan Raad voor de leefomgeving en infrastructuur (Rli) heeft het advies 'Ruimtelijke ordening in…
Provincie Noord-Holland dimt ledlampen voor klimaat, mens en dier
6 jun om 11:46 uurDe provincie Noord-Holland gaat ook het laatste deel van de straatverlichting voorzien van ledlampen. Bovendien…
Update over gezondheidsrisico's door klimaatverandering
22 mei om 09:36 uurDe wereldwijde klimaatverandering heet ook in Nederland grote invloed. De gemiddelde temperatuur is de…
Klimaatrisico's in kaart voor samenwerken aan maatregelen
17 apr om 14:47 uurDe gevolgen van klimaatverandering zijn volop in het nieuws en vragen om actie. Steeds meer organisaties…
Reactie toevoegen