Minister Ingrid van Engelshoven (OCW) nam gisteren de publicatie ‘KEER’ in ontvangst uit handen van Syb Groeneveld van het Stimuleringsfonds Creatieve Industrie.
Nederland moet opnieuw naar leefomgeving kijken in energie- en klimaatvraagstuk
De verandering van het klimaat dwingt ons opnieuw te kijken naar onze leefomgeving. De kennis van ruimtelijk ontwerpers en erfgoedspecialisten is hierbij essentieel, zo blijkt uit KEER. Daarbij is het belangrijk dat vanuit de nationale overheid de regie voert voor een effectieve aanpak van het energie- en klimaatvraagstuk.
Verbinding met hoger schaalniveau ontbreekt
De zestien projecten uit het ‘Erfgoed & Ruimte Ontwerpprogramma’ laten zien dat lokale en regionale initiatieven richting klimaatadaptatie en energietransitie op verschillende plekken effectief zijn. Alleen de verbinding met het hogere schaalniveau ontbreekt. Om de ruimtelijke impact van de energietransitie en klimaatadaptatie te borgen, is een nationaal programma nodig en interactie met de regionale strategieën. Syb Groeneveld, directeur-bestuurder Stimuleringsfonds zegt: “Als Stimuleringsfonds zien we dat de kracht van de ontwerpsector nog te weinig wordt benut bij de uitwerking van grote maatschappelijke vraagstukken. Ontwerpers hebben twee cruciale kwaliteiten: verbindings- en verbeeldingskracht. Zij kunnen creativiteit en kennis combineren met een analyse van maatschappelijke vraagstukken én zijn in staat om die te verbeelden tot een aantrekkelijk, innovatief en toekomstbestendig Nederland.”
Debatprogramma en roadshow voor ontwerpers en beleidsmakers
Onder de noemer ‘KEER’ presenteert het Stimuleringsfonds Creatieve Industrie de resultaten van het ‘Erfgoed & Ruimte Ontwerpprogramma’, waarbinnen ontwerpend onderzoek op het snijvlak van klimaat, energie, erfgoed en ruimte plaatsvond. De resultaten van dit tweejarige stimuleringsprogramma zijn via een film, tentoonstelling en publicatie naar buiten gebracht tijdens de conferentie ‘Nederland Veranderd/t’. De tentoonstelling en film zullen begin 2019 in combinatie met een debatprogramma als roadshow door het land trekken om ontwerpers en beleidsmakers te inspireren.
Kracht van ontwerp
Het ‘Erfgoed & Ruimte Ontwerpprogramma’ is op verzoek van de ministeries van OCW en BZK door het Stimuleringsfonds Creatieve Industrie ontwikkeld en in samenwerking met de Rijksdienst voor het Cultureel Erfgoed (RCE) uitgevoerd. De resultaten laten de kracht van ontwerp zien en bieden inspiratie voor zowel de Nationale Omgevingsvisie (NOVI) als voor regionale en lokale omgevingsvisies van lagere overheden.
Bij het thema van dit artikel betrokken organisaties
Meer artikelen met dit thema
Platform Integrale Samenwerking Openbare Ruimte gelanceerd
7 nov om 12:35 uurOm bij de toekomstbestendige inrichting van de openbare ruimte de uitdagingen voor de onder- en bovengrond…
Dordrecht investeert fors in leefbaarheid en vergroening
30 okt om 08:23 uurDe historische binnenstad van Dordrecht, die aan twee zijden door de rivier wordt begrensd, kampt met…
Schone Lucht Akkoord op koers voor gezondheidswinst
2 jul om 11:52 uurAls alle plannen voor schonere lucht worden uitgevoerd, zullen Nederlanders in 2030 gemiddeld 2,5 tot 3,5…
Wetenschappers: Verbind klimaat en biodiversiteit
25 jun om 09:34 uurWetenschappers en beleidsmakers bezien klimaat en biodiversiteit nu nog vaak onafhankelijk van elkaar. Dat moet…
De invloed van klimaatverandering op ruimtelijk beleid
12 jun om 12:04 uurHet adviesorgaan Raad voor de leefomgeving en infrastructuur (Rli) heeft het advies 'Ruimtelijke ordening in…
Provincie Noord-Holland dimt ledlampen voor klimaat, mens en dier
6 jun om 11:46 uurDe provincie Noord-Holland gaat ook het laatste deel van de straatverlichting voorzien van ledlampen. Bovendien…
Update over gezondheidsrisico's door klimaatverandering
22 mei om 09:36 uurDe wereldwijde klimaatverandering heet ook in Nederland grote invloed. De gemiddelde temperatuur is de…
Klimaatrisico's in kaart voor samenwerken aan maatregelen
17 apr om 14:47 uurDe gevolgen van klimaatverandering zijn volop in het nieuws en vragen om actie. Steeds meer organisaties…
Reactie toevoegen