De schade bij extreem weer neemt enorm toe.
Klimaatverandering moet nog harder worden aangepakt
Daarbij zijn we met zijn allen nog niet goed genoeg voorbereid op het veranderende klimaat. Dit zijn conclusies uit het nieuwe Global Risk Report, dat verscheen aan de vooravond van het World Economic Forum. Minister Cora van Nieuwenhuizen en Mark Rutte hebben op het World Economic Forum gepleit voor meer aandacht voor klimaatrisico's. Er moeten meer maatregelen worden genomen om deze risico's tegen te gaan. Van Nieuwenhuizen pleitte er daarnaast voor om klimaatadaptatie met hoogste prioriteit op de internationale agenda's te zetten en wil concrete acties afdwingen.
Klimaatadaptatie moet nog sneller
GCA-voorzitter Bill Gates, Ban Ki-Moon en Kristalina Georgieva hebben samen met commissieleden al ontmoetingen staan over dit thema. "Wereldwijd zien we al lichtpunten in klimaatadaptatie", stelt Ban Ki-moon. "Denk aan infrastructuur die wordt klaargestoomd voor extreme hitte, landbouw die wordt ingericht op langdurige droogte en bewoners van kwetsbare kustgebieden die extra worden beschermd. Maar feit blijft dat dit sneller en op grotere schaal moet worden ingezet dan we vandaag zien."
Veiligheid en welvaart
Van Nieuwenhuizen benadrukt het belang van gerichte klimaatadaptatie: "Klimaatbestendigheid biedt kansen en dat is wat ik hiermaa namens de commissie wil overbrengen. In Nederland hebben we inmiddels 600 miljoen euro vrijgemaakt voor maatregelen om ons te blijven wapenen tegen hoogwater, extreem weer en droge perioden. Een land dat klimaatbestendig wordt ingericht is niet alleen veilig, maar heeft tegelijkertijd een fundament om leefbaar en economisch welvarend te blijven", aldus de minister.
Bij de huidige klimaatcommissie hebben zich inmiddels zeventien landen aangesloten. Hierbinnen werken dertig commissarissen aan de versnelling van klimaatadaptatie. In september komt de GCA tijdens een speciale VN klimaattop in New York met een actieprogramma over hoe kwetsbare gebieden in de wereld zich beter kunnen weren tegen klimaatverandering. Hierop volgend is Nederland in 2020 gastland voor de internationale Climate Adaptation Action Summit. Hierbij wordt gefocust op de uitvoering van het actieprogramma.
Bij het thema van dit artikel betrokken organisaties
Meer artikelen met dit thema
Platform Integrale Samenwerking Openbare Ruimte gelanceerd
7 nov om 12:35 uurOm bij de toekomstbestendige inrichting van de openbare ruimte de uitdagingen voor de onder- en bovengrond…
Dordrecht investeert fors in leefbaarheid en vergroening
30 okt om 08:23 uurDe historische binnenstad van Dordrecht, die aan twee zijden door de rivier wordt begrensd, kampt met…
Schone Lucht Akkoord op koers voor gezondheidswinst
2 jul om 11:52 uurAls alle plannen voor schonere lucht worden uitgevoerd, zullen Nederlanders in 2030 gemiddeld 2,5 tot 3,5…
Wetenschappers: Verbind klimaat en biodiversiteit
25 jun om 09:34 uurWetenschappers en beleidsmakers bezien klimaat en biodiversiteit nu nog vaak onafhankelijk van elkaar. Dat moet…
De invloed van klimaatverandering op ruimtelijk beleid
12 jun om 12:04 uurHet adviesorgaan Raad voor de leefomgeving en infrastructuur (Rli) heeft het advies 'Ruimtelijke ordening in…
Provincie Noord-Holland dimt ledlampen voor klimaat, mens en dier
6 jun om 11:46 uurDe provincie Noord-Holland gaat ook het laatste deel van de straatverlichting voorzien van ledlampen. Bovendien…
Update over gezondheidsrisico's door klimaatverandering
22 mei om 09:36 uurDe wereldwijde klimaatverandering heet ook in Nederland grote invloed. De gemiddelde temperatuur is de…
Klimaatrisico's in kaart voor samenwerken aan maatregelen
17 apr om 14:47 uurDe gevolgen van klimaatverandering zijn volop in het nieuws en vragen om actie. Steeds meer organisaties…
Reactie toevoegen