Verkennend onderzoek van Deltares in opdracht van Rijkswaterstaat laat zien dat grootschalige bouw van windparken in de Noordzee nadelige effecten kunnen hebben op de natuur.
Is grootschalige aanleg windparken slecht voor natuur?
"Gevolgen voor wind, golven, stroming, sediment en waterkwaliteit en daarmee het functioneren van de Noordzee." Zo omschrijft Deltares de consequenties die gepaard kunnen gaan met grootschalige bouw van windparken in de zuidelijke Noordzee. Het kennisinstituut voerde verkennend onderzoek uit in samenwerking met het KNMI, Whiffle en Wageningen Marine Research (WMR) en in opdracht van Rijkswaterstaat.
Dat windparken effecten heeft op wind en zee is in ieder geval duidelijk. Die zijn nu nog gering, gezien de huidige schaalgrootte van de windparken, maar bij opschaling kan dit consequenties hebben voor vissen, vogels, zeezoogdieren en uiteindekijk de mens. Zo zorgen de windmolens voor diverse fysische effecten die de algengroei kunnen beïnvloeden, wat zorgt voor een andere verdeling van voedsel. Voor sommige diersoorten is dit positief zijn, terwijl andere soorten eronder leiden. Dit tast de biodiversiteit van de zee aan.
Luca van Duren, specialist mariene ecologie bij Deltares: “Met dit onderzoek laten we voor de eerste keer integraal zien wat mogelijk indirecte effecten zijn op het ecosysteem als we veel meer windparken op zee aanleggen. Het is een eerste stap. We moeten samen met omliggende landen verder onderzoeken wat de gevolgen zijn van verschillende scenario’s van windparken in de zuidelijke Noordzee. Wat betekent dat voor het natuurlijk functioneren van de Noordzee; voor vissen, vogels, zeezoogdieren en uiteindelijk voor de mens.”
De bevindingen uit het onderzoek zijn vastgelegd in het rapport 'Assessment of system effects of large-scale implementation in offshore wind in the southern North Sea'.
Bij het thema van dit artikel betrokken organisaties
Meer artikelen met dit thema
Platform Integrale Samenwerking Openbare Ruimte gelanceerd
7 nov om 12:35 uurOm bij de toekomstbestendige inrichting van de openbare ruimte de uitdagingen voor de onder- en bovengrond…
Dordrecht investeert fors in leefbaarheid en vergroening
30 okt om 08:23 uurDe historische binnenstad van Dordrecht, die aan twee zijden door de rivier wordt begrensd, kampt met…
Schone Lucht Akkoord op koers voor gezondheidswinst
2 jul om 11:52 uurAls alle plannen voor schonere lucht worden uitgevoerd, zullen Nederlanders in 2030 gemiddeld 2,5 tot 3,5…
Wetenschappers: Verbind klimaat en biodiversiteit
25 jun om 09:34 uurWetenschappers en beleidsmakers bezien klimaat en biodiversiteit nu nog vaak onafhankelijk van elkaar. Dat moet…
De invloed van klimaatverandering op ruimtelijk beleid
12 jun om 12:04 uurHet adviesorgaan Raad voor de leefomgeving en infrastructuur (Rli) heeft het advies 'Ruimtelijke ordening in…
Provincie Noord-Holland dimt ledlampen voor klimaat, mens en dier
6 jun om 11:46 uurDe provincie Noord-Holland gaat ook het laatste deel van de straatverlichting voorzien van ledlampen. Bovendien…
Update over gezondheidsrisico's door klimaatverandering
22 mei om 09:36 uurDe wereldwijde klimaatverandering heet ook in Nederland grote invloed. De gemiddelde temperatuur is de…
Klimaatrisico's in kaart voor samenwerken aan maatregelen
17 apr om 14:47 uurDe gevolgen van klimaatverandering zijn volop in het nieuws en vragen om actie. Steeds meer organisaties…
Reactie toevoegen