Hoe kunnen instrumenten uit de Omgevingswet gemeenten helpen bij het bereiken van klimaat- en energiedoelstellingen? Dat is de vraag tijdens een pilot waarvoor gemeenten zich kunnen opgeven.
Hoe kan de Omgevingswet gemeenten helpen bij het bereiken van energiedoelstellingen?
Er is plek voor acht gemeentelijke pilots, die onder begeleiding aan de slag gaan met deze vraag. Andere geïnteresseerden kunnen in een tweede ring meedenken en leren. Deze tweede ring kan meekijken met de acht pilot gemeenten om zo ook ervaringen op te doen.
Een consortium bestaande uit Antea Group, Rho adviseurs, Over Morgen, TNO, Platform31 en Rebel gaat het traject uitvoeren. Ze doen dat in opdracht van het ministerie van Binnenlandse Zaken en Koninkrijksrelaties. Samen met gemeenten zal het consortium concrete stappen zetten bij het versnellen van de energietransitie met de nieuwe Omgevingswet.
Verkenning energiebehoefte
Momenteel verkennen gemeenten, provincies en waterschappen in energieregio’s wat de behoefte is aan warmte en elektriciteit en welk aanbod ze denken te kunnen realiseren. Veel hangt samen met andere opgaven waar gemeenten voor staan, bijvoorbeeld rond wonen, werken, mobiliteit en landbouw. De besluiten daarover worden vastgelegd in:
- een omgevingsvisie
- een omgevingsverordening
- omgevingsplan
- een programma; de instrumenten van de nieuwe Omgevingswet.
Ervaring uit eerdere pilots heeft geleerd dat gemeenten veel vragen hebben over hoe zij dit instrumentarium van de Omgevingswet kunnen inzetten voor energie- en klimaatvraagstukken. Met dit project wordt er een concrete vertaalslag gemaakt. Tijdens de proef wordt er gezocht naar antwoorden op vragen als: Welke besluiten zijn nodig om een wijk aardgasvrij te maken en welke rol spelen de diverse kerninstrumenten daarbinnen? Hoe en waar leg je samenwerking tussen gemeente, bedrijf en burger vast? Welke instrumenten van de Omgevingswet kun je hiervoor gebruiken? Welke kansen en beperkingen biedt de Omgevingswet voor het versnellen van de energietransitie?
Pilots begeleiden
In acht gemeentelijke pilots wordt ervaring opgedaan met het integraal meenemen van klimaat- en energiedoelstellingen van gemeenten in de Omgevingswetinstrumenten. Dit levert twee dingen op: Voor de pilots levert het begeleidingstraject individuele resultaten op. Daarnaast brengt het totale project knelpunten en oplossingen in beeld. Deze zijn interessant voor zowel de pilot- als andere gemeenten.
Aanmelden kan tot en met 11 februari.
Bij het thema van dit artikel betrokken organisaties
Meer artikelen met dit thema
Platform Integrale Samenwerking Openbare Ruimte gelanceerd
7 nov om 12:35 uurOm bij de toekomstbestendige inrichting van de openbare ruimte de uitdagingen voor de onder- en bovengrond…
Dordrecht investeert fors in leefbaarheid en vergroening
30 okt om 08:23 uurDe historische binnenstad van Dordrecht, die aan twee zijden door de rivier wordt begrensd, kampt met…
Verstedelijking vermijden bij waterberging en bodemdaling
2 okt om 07:30 uurBij de ontwikkeling van nieuwe verstedelijkingslocaties moeten gebieden worden vermeden die belangrijk zijn…
Schone Lucht Akkoord op koers voor gezondheidswinst
2 jul om 11:52 uurAls alle plannen voor schonere lucht worden uitgevoerd, zullen Nederlanders in 2030 gemiddeld 2,5 tot 3,5…
Wetenschappers: Verbind klimaat en biodiversiteit
25 jun om 09:34 uurWetenschappers en beleidsmakers bezien klimaat en biodiversiteit nu nog vaak onafhankelijk van elkaar. Dat moet…
De rol van groen en blauw in de omgevingsvisie
24 jun om 16:33 uurHet heeft even geduurd maar dit jaar is dan eindelijk de Omgevingswet ingevoerd. Voor het realiseren van groen-…
De invloed van klimaatverandering op ruimtelijk beleid
12 jun om 12:04 uurHet adviesorgaan Raad voor de leefomgeving en infrastructuur (Rli) heeft het advies 'Ruimtelijke ordening in…
Provincie Noord-Holland dimt ledlampen voor klimaat, mens en dier
6 jun om 11:46 uurDe provincie Noord-Holland gaat ook het laatste deel van de straatverlichting voorzien van ledlampen. Bovendien…
Reactie toevoegen