Voor kwetsbare mensen vormt hitte een groot risico voor de gezondheid, vooral als het om eenzame ouderen gaat. Met de hitte- en eenzaamheidskaart kunnen gemeenten zien waar actie ondernomen moet worden.
Hittekaart beschikbaar voor alle gemeenten
De hitte- en eenzaamheidskaart is te downloaden op het dashboard duurzame leefomgeving van waarstaatjegemeente.nl.
Integrale aanpak van hitte
De kaart is een aanvulling op de klimaatstresstesten die als input worden gebruikt voor de risicodialogen. Het is een mooie kans om hitte integraal aan te pakken: voer de risicodialoog met partijen uit het sociale domein, de gebouwde omgeving en de buitenruimte. Door kennis en ervaring te delen en samen te werken, kunnen hitterisico’s beperkt worden. Eenzame ouderen lopen tijdens een hittegolf extra risico op uitdroging en hitteberoertes. Ouderen hebben een lagere dorstprikkel en daardoor minder de neiging te drinken. Sociaal contact is daarom erg belangrijk.
Score per wijkdeel
Voor deze kaart gebruikten de makers de nieuwe hittekaart gevoelstemperatuur in combinatie met de eenzaamheidskaart uit 2016 van het RIVM, voor het VWS-programma Een tegen Eenzaamheid. Gevoelstemperatuur zegt meer over het risico op hittestress dan luchttemperatuur. Op basis van een matrix komt een score uit per wijkdeel dat aangeeft hoe het gesteld is met de hitte en eenzaamheid. De kaart werd ontwikkeld door Klimaatverbond Nederland, Climate Adaptation Services (CAS) en adviesbureau Tauw in opdracht van het NAS-team (Nationale klimaatadaptatiestrategie). De VNG zorgde er mede voor dat de kaart beschikbaar is voor alle 355 gemeenten.
Bij het thema van dit artikel betrokken organisaties
Meer artikelen met dit thema
Platform Integrale Samenwerking Openbare Ruimte gelanceerd
7 nov om 12:35 uurOm bij de toekomstbestendige inrichting van de openbare ruimte de uitdagingen voor de onder- en bovengrond…
Dordrecht investeert fors in leefbaarheid en vergroening
30 okt om 08:23 uurDe historische binnenstad van Dordrecht, die aan twee zijden door de rivier wordt begrensd, kampt met…
Schone Lucht Akkoord op koers voor gezondheidswinst
2 jul om 11:52 uurAls alle plannen voor schonere lucht worden uitgevoerd, zullen Nederlanders in 2030 gemiddeld 2,5 tot 3,5…
Wetenschappers: Verbind klimaat en biodiversiteit
25 jun om 09:34 uurWetenschappers en beleidsmakers bezien klimaat en biodiversiteit nu nog vaak onafhankelijk van elkaar. Dat moet…
De invloed van klimaatverandering op ruimtelijk beleid
12 jun om 12:04 uurHet adviesorgaan Raad voor de leefomgeving en infrastructuur (Rli) heeft het advies 'Ruimtelijke ordening in…
Provincie Noord-Holland dimt ledlampen voor klimaat, mens en dier
6 jun om 11:46 uurDe provincie Noord-Holland gaat ook het laatste deel van de straatverlichting voorzien van ledlampen. Bovendien…
Update over gezondheidsrisico's door klimaatverandering
22 mei om 09:36 uurDe wereldwijde klimaatverandering heet ook in Nederland grote invloed. De gemiddelde temperatuur is de…
Klimaatrisico's in kaart voor samenwerken aan maatregelen
17 apr om 14:47 uurDe gevolgen van klimaatverandering zijn volop in het nieuws en vragen om actie. Steeds meer organisaties…
Reactie toevoegen