Een rapport van het VN-Klimaatpanel IPCC toont aan dat er tussen 2050 en 2100 een voedseltekort gaat ontstaan als we niet alles op alles zetten om klimaatverandering te beteugelen.
'Geen maatregel groot genoeg in strijd tegen klimaatverandering'
Het rapport van IPCC, dat de relatie tussen klimaatverandering, landgebruik en voedselzekerheid onderzocht, werd op 8 augustus 2019 gepubliceerd. Diezelfde dag benadrukte het panel de dringende boodschap in een persconferentie in Genève. “Aanpassing in landgebruik is onderdeel van de oplossing, maar landgebruik kan dit niet alleen oplossen,” aldus IPCC-voorzitter Hoesung Lee tijdens de conferentie.
Uit het rapport blijkt onder andere dat klimaatverandering en intensief, onduurzaam menselijk landgebruik elkaars effect versterken, onder andere door verdroging. Cijfers tonen aan dat landgebruik verantwoordelijk is voor 23 procent van de menselijke uitstoot van broeikasgassen, wat oploopt tot bijna een derde als het wordt gecombineerd met verdere uitstoot van de voedselproductie. Het IPCC geeft aan dat het noodzakelijk is om niet alleen naar uitstoot van vervoer, industrie en energiesector te kijken in de strijd tegen klimaatverandering, maar zeker ook het landgebruik.
Maatregelen
Veel land raakt uitgeput door menselijk handen en tegelijkertijd breiden woestijnen zich uit. Ook is er grond nodig om CO2 op te vangen in bossen en beplanting, wat concurreert met landbouwgrond en daardoor de voedselzekerheid onder druk zet. Maatregelen voor efficiëntere landbouw en minder voedselverspilling zijn volgens het IPCC belangrijk, alsook het verminderen van het gebruik van dierlijke vetten.
Een andere maatregel is een duurzamer gebruik van de bodem. Landbouwgronden kunnen namelijk bij overexploitatie broeikasgassen uitstoten, terwijl duurzaam bodengebruik juist netto broeikasgassen kunnen opnemen. Bovendien kunnen gezonde bodems langer voedsel produceren en voorkomen ze ‘landdegradatie’ in agrarische gebieden. Daarnaast leidt het toenemende landgebruik ook tot een vermindering van de aardse biodiversiteit.
Het rapport, dat is gebaseerd op een totaal van zevenduizend klimaatstudies, is hier in te zien.
Bij het thema van dit artikel betrokken organisaties
Meer artikelen met dit thema
Platform Integrale Samenwerking Openbare Ruimte gelanceerd
7 nov om 12:35 uurOm bij de toekomstbestendige inrichting van de openbare ruimte de uitdagingen voor de onder- en bovengrond…
Dordrecht investeert fors in leefbaarheid en vergroening
30 okt om 08:23 uurDe historische binnenstad van Dordrecht, die aan twee zijden door de rivier wordt begrensd, kampt met…
Schone Lucht Akkoord op koers voor gezondheidswinst
2 jul om 11:52 uurAls alle plannen voor schonere lucht worden uitgevoerd, zullen Nederlanders in 2030 gemiddeld 2,5 tot 3,5…
Wetenschappers: Verbind klimaat en biodiversiteit
25 jun om 09:34 uurWetenschappers en beleidsmakers bezien klimaat en biodiversiteit nu nog vaak onafhankelijk van elkaar. Dat moet…
De invloed van klimaatverandering op ruimtelijk beleid
12 jun om 12:04 uurHet adviesorgaan Raad voor de leefomgeving en infrastructuur (Rli) heeft het advies 'Ruimtelijke ordening in…
Provincie Noord-Holland dimt ledlampen voor klimaat, mens en dier
6 jun om 11:46 uurDe provincie Noord-Holland gaat ook het laatste deel van de straatverlichting voorzien van ledlampen. Bovendien…
Update over gezondheidsrisico's door klimaatverandering
22 mei om 09:36 uurDe wereldwijde klimaatverandering heet ook in Nederland grote invloed. De gemiddelde temperatuur is de…
Klimaatrisico's in kaart voor samenwerken aan maatregelen
17 apr om 14:47 uurDe gevolgen van klimaatverandering zijn volop in het nieuws en vragen om actie. Steeds meer organisaties…
Reactie toevoegen