Decentrale overheden moeten de energietransitie en de invoering van de Omgevingswet op korte termijn aan elkaar verbinden. Acht gemeenten gingen hier alvast mee aan de slag.
Energietransitie versnellen met Omgevingswet
Het Ministerie van Binnenlandse Zaken gaf acht gemeenten, Den Haag, Tilburg, Súdwest-Fryslân, Zoeterwoude, Goes, Groningen, Boxtel en Maastricht, de opdracht om de isntrumenten uit de Omgevingswet in te zetten voor de energietransitie. Welk instrument, programma, omgevingswaarde etcetera zou het meest effectief kunnen zijn voor wat de gemeente zou willen bereiken? De bevindingen zijn vertaald naar een uitgebreid rapport.
Twee grote uitdagingen verbinden
Zowel de invoering van de Omgevingswet als de energietransitie zijn een grote uitdaging voor gemeenten. Laat staan als je die twee zaken met elkaar in verbinding moet brengen. Tegelijkertijd biedt het ook kansen om een en ander in een stroomversnelling te krijgen. In de acht gemeenten is aangesloten bij het proces dat zij zelf aan het doorlopen waren voor de energietransitie en inzet van instrumenten Omgevingswet, variërend van aardgasvrije wijken, tot zon en wind, geothermie en duurzame wijken/bedrijventerreinen.
Verschillende werelden
In de acht gemeenten is door de uitvoering van pilots geoefend met de koppeling tussen de instrumenten uit de Omgevingswet en de energietransitie. Het werd duidelijk dat de energietransitie en ruimtelijke ordening twee verschillende werelden zijn. De energietransitie is nieuw en er moet op dat vlak nog veel ontdekt worden, bijvoorbeeld als het gaat om strategie, technologie en governance. Daarnaast ondergaat de benadering van de ruimtelijke ordening met de komst van de Omgevingswet een grote verandering, waarover nog veel ontdekt moet worden.
Kans voor integrale benadering
Uit de pilots is naar voren gekomen dat de Omgevingswet de kans biedt om een opgave integraal en breed op te pakken, meer dan nu het geval is in de wet Ruimtelijke Ordening, omdat immers niet alleen een goede ruimtelijke ordening centraal staat, maar de gehele fysieke leefomgeving met duurzaamheidsvereisten, waar de energietransitie één aspect van is. De Omgevingswet biedt diverse instrumenten om invulling te geven aan de energietransitie: “Benader de energietransitie dus niet enkel vanuit het energievraagstuk, maar vanuit de gezamenlijke/integrale doelen die je wil bereiken als gemeente”. Tegelijkertijd is er nog veel inbeweging en is het koppelen van de Omgevingswet en de energietransitie vooralsnog een zoektocht. Het is dan ook heel goed mogelijk om met de bestaande instrumenten binnen de Ruimtelijke Ordening (bijvoorbeeld het bestemmingsplan vernrede reikwijdte) de doelen uit de energietransitie te behalen.
Win-winsituatie
Geïnspireerd door de Omgevingswet om integraal naar het vraagstuk te kijken ontstaat een win-winsituatie omdat de geleerde lessen met betrekking tot bijvoorbeeld participatie en juridische doorwerking toegepast kunnen worden op overige beleidsvraagstukken. De nieuwe opzet van passief/verordenend naar actief en verkennend kan veel vruchten afwerpen en kruisbestuivingen opleveren, door participatie en initiatief mogelijk te maken evenals de integrale benadering van de leefomgeving die centraal staat.
Rapport
Het ministerie schreef een uitgebreid eindrapport over het Kennis- en leertraject Energietransitie en Omgevingswet. Je leest het hier
Meest gelezen
Bij het thema van dit artikel betrokken organisaties
Meer artikelen met dit thema
Verstedelijking vermijden bij waterberging en bodemdaling
2 okt om 07:30 uurBij de ontwikkeling van nieuwe verstedelijkingslocaties moeten gebieden worden vermeden die belangrijk zijn…
Handreiking voor opstellen warmteprogramma
2 aug om 15:38 uurAlle gemeenten leggen uiterlijk eind 2026 in een warmteprogramma vast welke wijken, buurten en dorpskernen voor…
De rol van groen en blauw in de omgevingsvisie
24 jun om 16:33 uurHet heeft even geduurd maar dit jaar is dan eindelijk de Omgevingswet ingevoerd. Voor het realiseren van groen-…
Energiehubs op bedrijventerreinen zorgen voor forse CO²-reductie
3 nov 2023Uit onderzoek van Royal HanskoningDHV blijkt dat energiehubs kunnen zorgen voor vier tot zes megaton extra CO²-…
Tegenstrijdige belangen in je ruimtelijke project? Zo los je het op.
30 okt 2023Van tegenstrijdige belangen naar een breed gedragen en vrolijk participatietraject. Anne-Mette Andersen…
Maatregelen tegen vol stroomnet
26 okt 2023De uitbreiding van het elektriciteitsnet kan de vraag naar ruimte op het niet niet bijhouden. Daarom nemen het…
Netcongestie als obstakel voor gebiedsontwikkeling
9 okt 2023Energie was lange tijd vanzelfsprekend, maar het net raakt steeds voller. Netcongestie staat…
Verledding in Nederland gaat langzamer dan verwacht
26 sep 2023Dat ledlampen aanzienlijk minder energie verbruiken dan hun voorgangers is bekend. Toch gaat de zogenaamde…
Reactie toevoegen