In Dordrecht vind je geen flitspalen of files langs de nieuwe groene ringweg. Nee, deze ringweg ligt in de ondergrond en levert duurzame warmte.
Dordrecht is groene ringweg rijker
Een nieuwe ringweg in Dordrecht bevindt zich onder de grond en levert duurzame warmte. De ring, onderdeel van het warmtenet Dordrecht, is sinds kort helemaal rond dankzij de laatste, zogenaamde 'gouden' las. De ‘gouden las’ is bijzonder omdat deze niet aan de binnenzijde wordt gecontroleerd.
Uniek in stedelijk gebied
De las werd op 28 maart symbolisch bezegeld door wethouder Rik van der Linden. Met de ondergrondse warmtering kan het warmtenet Dordrecht verder groeien. Wethouder Rik van der Linden noemt de ‘gouden las’ een nieuwe mijlpaal voor Dordrecht bij het verduurzamen van de stad. “Onze gemeente loopt voorop met de aanleg van een warmtenet in stedelijk gebied. Daar zijn we heel trots op. De aanleg ervan is mogelijk gemaakt dankzij de samenwerking van meerdere partijen: Trivire, Woonbron, HVC, wij als gemeente en natuurlijk de interesse van inwoners die willen aansluiten op het warmtenet. Uiteraard heeft de aanleg impact op de stad; daarom is het extra fijn dat het hoofdnet nu afgerond is.”
6.000 ton minder CO2
Het warmtenet is ruim 22 kilometer lang en aangelegd in circa zes jaar tijd. In Dordrecht zijn nu ca. 4.700 woningequivalenten aangesloten op het warmtenet. Eind 2019 zullen dat er ongeveer 6.000 zijn. Arjan ten Elshof, directeur Duurzame Energie van HVC: “Daarmee wordt er 6.000 ton CO2 minder uitgestoten. Dat is te vergelijken met de CO2 reductie van ruim 35.000 zonnepanelen.”
Verdere groei
Dankzij de ring kunnen nog meer woningen en gebouwen in Dordrecht op het warmtenet worden aangesloten, aldus Robert Crabbendam, manager business management bij HVC. “De nieuwe tracés gaan aftakken van het hoofdnet. In 2019 staat de aanleg van een warmteleiding gepland in Sterrenburg en de Baanhoekweg. Ook onderzoeken we lokale warmtenetten in Sliedrecht, Hendrik-Ido-Ambacht, Papendrecht en Zwijndrecht.”
Reactie toevoegen