Verdroging en regenwateropvang zijn actuele vraagstukken waar waterschappen drignend werk van moeten maken.
Door klimaatverandering ook grondwatervoorraad bedreigd
Dat stellen Ron van Megen en Hans Middendorp, voorzitter en vicevoorzitter van de Algemene Waterschapspartij (AWP). Nederland moet, met name op de zandgronden in het Oosten en Zuiden van het land, meer regenwater gaan vasthouden. Hierbij is het anders inrichten van het watersysteem van groot belang voor de Nederlandse landbouw en natuur.
Regenwaterberging
Volgens Middeldorp is de oplossing voor het verdrogingsprobleem simpel, maar daarom niet minder ingrijpend is. Zo pleit de AWP ervoor dat regenwaterberging op grote schaal moet worden gecombineerd met nieuwe natuur en recreatiegebieden. Het hemelwater uit de natte periode wordt zo bewaard voor de droge zomer. De grondwaterstand blijft beter op peil door het hemelwater langer op het land vast te houden, waarmee het water verdeeld over een groot oppervlak in de grond zakt. Ook bij Waterschap Vallei en Veluwe is dit al aangeslagen, waarin zij samen met een klankbordgroep uit het algemeen bestuur werken aan een dergelijk plan in de Blauwe Omgevingsvisie (BOVI).
Grondwaterpeilbesluit
Rol van Waterschappen
De waterschappen zijn tot op heden wat terughoudend geweest met het grondwaterpeilbesluit. Volgens Van Megen heeft dat te maken met de inspanningsverplichting die het besluit voor de waterschappen met zich meebrengt. Het grondwater laat zich niet zo makkelijk sturen, toch denkt Van Megen dat waterschappen het grondwaterbeheer in regie moeten durven nemen. Door de klimaatverandering wordt de rol van de waterschappen nu eenmaal groter in het borgen van een goede waterhuishouding.
Bij het thema van dit artikel betrokken organisaties
Meer artikelen met dit thema
Platform Integrale Samenwerking Openbare Ruimte gelanceerd
7 nov om 12:35 uurOm bij de toekomstbestendige inrichting van de openbare ruimte de uitdagingen voor de onder- en bovengrond…
Dordrecht investeert fors in leefbaarheid en vergroening
30 okt om 08:23 uurDe historische binnenstad van Dordrecht, die aan twee zijden door de rivier wordt begrensd, kampt met…
Schone Lucht Akkoord op koers voor gezondheidswinst
2 jul om 11:52 uurAls alle plannen voor schonere lucht worden uitgevoerd, zullen Nederlanders in 2030 gemiddeld 2,5 tot 3,5…
Wetenschappers: Verbind klimaat en biodiversiteit
25 jun om 09:34 uurWetenschappers en beleidsmakers bezien klimaat en biodiversiteit nu nog vaak onafhankelijk van elkaar. Dat moet…
De invloed van klimaatverandering op ruimtelijk beleid
12 jun om 12:04 uurHet adviesorgaan Raad voor de leefomgeving en infrastructuur (Rli) heeft het advies 'Ruimtelijke ordening in…
Provincie Noord-Holland dimt ledlampen voor klimaat, mens en dier
6 jun om 11:46 uurDe provincie Noord-Holland gaat ook het laatste deel van de straatverlichting voorzien van ledlampen. Bovendien…
Update over gezondheidsrisico's door klimaatverandering
22 mei om 09:36 uurDe wereldwijde klimaatverandering heet ook in Nederland grote invloed. De gemiddelde temperatuur is de…
Klimaatrisico's in kaart voor samenwerken aan maatregelen
17 apr om 14:47 uurDe gevolgen van klimaatverandering zijn volop in het nieuws en vragen om actie. Steeds meer organisaties…
Reactie toevoegen