De Biind monitor is door honderden leden van onze community ingevuld, wat voor interessante uitkomsten heeft gezorgd. Benieuwd? Lees verder!
Biind monitor geeft aanzet voor vijf nieuwe netwerken
De toekomst van de fysieke leefomgeving is slimmer, duurzamer, inclusiever, prettiger en veiliger. Met niet de opdrachtgever, maar de gebruiker als vertrekpunt voor visie, beleid en uitvoering. Jullie als professionals in dit vakgebied staan te popelen om samen met mensen uit het sociale domein, ecologie, energie en ict deze uitdagingen aan te gaan. Dat zijn de belangrijkste conclusies uit de Biind monitor die door vele honderden leden van de community is ingevuld.
Zij zijn Biind
Onze missie om mensen met uiteenlopend profiel met elkaar te verbinden rond actuele opgaven kunnen we goed in (gaan) vullen gezien de diversiteit aan respondenten van de monitor. Een beknopt overzicht:
- Verdeling over sector: openbare ruimte (35%), mobiliteit (25%), bouw (15%), infra (15%) en overig (10%)
- Verdeling over functie: bestuur (5%), beleid (25%), project (40%), beheer (25%) en overig (5%)
- Verdeling over organisaties: overheid (40%), advies/ingenieur (20%), kennis (5%), leverancier (10%) en overig (50%)
Ruim 85% heeft een HBO+ opleidingsniveau en 20% van de respondenten is vrouw.
Topthema’s
De onderwerpen die we bij de lancering van Biind met jullie hebben vastgesteld, blijken nog altijd hoog op de agenda te staan. Slimme samenleving en mobiliteit, klimaat (adaptatie en luchtkwaliteit), vergroening van de fysieke leefomgeving en toegankelijkheid/inclusiviteit worden veelvuldig genoemd als prioriteit in de sector én in het dagelijks werk. We gaan met nog meer enthousiasme deze onderwerpen oppakken via de Biind website, nieuwsbrieven en digitale magazines, maar ook met onze themabijeenkomsten dit najaar.
Alle suggesties over de combinatie van wonen, werken, verblijven en mobiliteit in drukke en minder drukke gebieden geven ons veel input voor het Nationaal Fietscongres 2019 en het Nationaal Voetgangerscongres, dat we dit jaar in samenwerking met Walk21 in Rotterdam organiseren. De vele opmerkingen over de energietransitie geven we bovendien een plek in Duurzaam Gebouwd.
Alles wordt anders?
Op de vraag naar de vaardigheden voor de toekomst lijken onderwerpen als omgaan met complexe data, projectmanagement en -leiderschap, communicatie binnen en buiten de organisatie, innovatief denken en los durven laten de ontwikkeling te markeren die ons vak doormaakt. Van planmatig, lange termijn en opdrachtgever gestuurd naar innovatief, gebruiker gestuurd en met structureel andere verhoudingen tussen de betrokken stakeholders.
Eenzelfde patroon zien we bij de vraag met wie jullie in contact gebracht willen worden. Naast de vertrouwde ‘collega’s van andere gemeenten en provincies’ en de combinatie ‘ruimte en mobiliteit’ is er ook behoefte aan nieuwe gezichten, kennis en inspiratie. Zoals gedragsdeskundigen, collega’s uit het sociale domein, ecologen, juristen, netbeheerders en trendwatchers die ons helpen om grip op de toekomst te krijgen.
Vijf (nieuwe) netwerken
De missie van Biind (communiceren, verbinden en activeren) gaan we op basis van jullie input concreet vormgeven in vijf netwerken die we opstarten:
- Slimme samenleving
- Toegankelijkheid/inclusiviteit
- Natuurinclusief ontwikkelen, bouwen en beheren
- Integraal beheer
- Duurzame stadslogistiek
De komende weken gaan we voor elk van deze thema’s een kick-off organiseren. Daar bepalen jullie welke onderwerpen we de komende maanden aan bod moeten laten komen om écht stappen te zetten. Biind faciliteert, inspireert en jaagt aan.
Doe je mee?
Jij bepaalt dus de koers van Biind. Heb je tijd en zin voor de kick-off van een van de vijf netwerken? Stuur dan een mail naar geert@biind.nl. Geef aan wat er volgens jou zou moeten gebeuren, denk mee over de invulling van de Biind Netwerkdag die we op 27 juni organiseren én hoe we via een mix van excursies, debatten, artikelen, rondetafels en trainingen samen stappen kunnen zetten. Dank je wel!
Reactie toevoegen