Met het online platform DenkMee weet de gemeente Utrecht veel jongeren en twintigers te bereiken, een groep die tot nu toe ondervertegenwoordigd was in participatieprocessen.
Utrecht bereikt jongeren met online participatieplatform
Utrecht is de snelst groeiende stad van Nederland. De gemeente hecht veel waarde aan de betrokkenheid van bewoners. Met het online platform DenkMee worden ook de jonge Utrechters bereikt, een groep die tot nu toe ondervetegenwoordigd was in participatieprocessen. In een half jaar tijd zijn daar 14 projecten op gepubliceerd waarop meer dan 21 duizend reacties binnenkwamen.
Zeker jonge mensen weten online hun weg te vinden voor de onderwerpen die hen raken. Bij de peiling over de tijdelijke terrasuitbreiding op het online participatieplatform DenkMee viel 36 procent van de deelnemers bijvoorbeeld in de leeftijdscategorie 18-29 jaar (t.o.v. 29 procent van de bevolking). Bij een peiling over het Jaarbeurspleingebouw 51 procent en bij de omgevingsvisie Jaarbeurs 46 procent.
Het actieprogramma Samen Stad Maken gaat door om de participatie met de stad verder te verbeteren. De gemeente onderzoekt momenteel bijvoorbeeld hoe de jeugdvertegenwoordiging voor kinderen in de leeftijd van 9 t/m 18 jaar inclusiever kan. Aanleiding is een brief van een Utrechtse jongere in november 2020 met de oproep voor een kinderburgemeester in de gemeente. Het plan is om de huidige kinder- en jeugdraden aan te vullen met andere vormen van jeugdvertegenwoordiging, zodat meer kinderen kunnen meepraten over onderwerpen die hen aangaan. De gemeente gaat verschillende vormen onderzoeken.
Meer artikelen met dit thema
SCP-directeur: Overheid moet burgers gelijkwaardige rol geven in beleidsvorming
21 mrt om 09:47 uurUit recent onderzoek van het Sociaal en Cultureel Planbureau (SCP) blijkt dat veel Nederlanders zich vervreemd…
Tegenstrijdige belangen in je ruimtelijke project? Zo los je het op.
30 okt 2023Van tegenstrijdige belangen naar een breed gedragen en vrolijk participatietraject. Anne-Mette Andersen…
‘Gaat je niks aan!’ zei de boer. 5 maanden later leende ik zijn biljartzaal
11 sep 2023Expert Anne-Mette Andersen schrijft over hoe tot dialoog kunt komen en wat dat vervolgens kan opleveren. Een…
Regie houden op het participatieproces
2 jun 2023Een participatieproces is een reis, met vele afslagen en ontmoetingen. Hoe zorg je dat je bij je eindbestemming…
Boosheid of betrokkenheid?
30 mei 2023Ruimtelijke ontwikkeling stuit vaak op veel weerstand van omwonenden. Hoe ga je om met boze bewoners? Het is de…
De Omgevingsdialoog: Hoe dan?
26 mei 2023De Omgevingsdialoog is een overleg tussen de initiatiefnemer van een ruimtelijk plan…
Toekomstbestendige leefomgeving kan niet zonder betrokken burger
29 mrt 2023Allen met de inbreng van burgers en de steun voor beleid kunnen de grote maatschappelijke opgaven waar…
Reactie toevoegen