Urban Oases: misschien wel dé oplossing voor de stikstofcrisis
Urban Oases is een idee van natuurinclusief landschapsontwerper Nico Wissing en wetenschapper Bob Ursem. Wissing is tevens een van de namen achter NL Geenlabel, dat hij samen met Lodewijk Hoekstra oprichtte. Het idee voor Urban Oases ontstond al in november 2011, vertelt Wissing op de dag van de lancering, op het DRU Industriepark in Ulft. Samen met Hoekstra ging hij aan de slag met een bijzondere tuin, een innovatief landschap. Het idee was om van een tuin puur voor decoratie naar een tuin met toegevoegde waarde te gaan. Dit idee was in eerste instantie bedoeld voor de Floriade in Venlo, later kreeg de tuin een plek in het centrum van Doetinchem.
Samen met Achterhoekse ondernemers
Het was de kiem voor wat nu Urban Oases is geworden. Het concept werd ontwikkeld in samenwerking met wetenschapper Bob Ursem en een grote groep Achterhoekse ondernemers en overheden. Het DRU Industriepark is de eerste locatie met een werkende Urban Oases. De groene long verbetert de biodiversiteit, zuivert de lucht van fijnstof, zet regenwater om in drinkwater en wekt elektriciteit op waarmee je je telefoon kunt opladen. Daarnaast versterkt Urban Oases de sociale cohesie, de bankjes tussen de planten nodigen uit om op te zitten en elkaar te ontmoeten.
Staatssecretaris Vivianne Heijen was speciaal afgereisd naar Ulft om het bijzondere bouwwerk officieel te openen. “Ik kom graag naar deze regio, er is hier heel veel samenwerking”, complimenteerde ze de aanwezigen. “Deze innovatie is een mooie oplossing voor binnenstedelijk gebied. Ik ben benieuwd naar de doorontwikkeling en de financiering.”
Stikstof
Aan Heijnen vervolgens de eer om buiten met een druk op de knop het systeem in werking te stellen. Met gekleurde rook werd meteen aangetoond dat het concept echt werkt: bijna 100 procent van de fijnstof in de buurt wordt door een magneet uit de lucht gehaald. Een effect wat op tot 600 meter afstand merkbaar is. Het systeem is bovendien geruisloos en energiezuinig.
Op het moment dat Urban Oases wordt gelanceerd zijn Wissing en zijn team al druk bezig met het doorontwikkelen van het concept. De droom is om niet alleen fijnstof, maar ook stikstof te kunnen afvangen.” De helft van het stikstofprobleem ligt in dit deel van het land, ik kijk daarom erg uit naar versie 2.0”, stelde staatssecretaris Heijnen.
De werking van de fijnstofmagneet De manier van fijnstoffiltering op basis van elektrostatische afstoting is een uitvinding van Bob Ursem. Hij bedacht een wand van dunne, metalen draden en daarachter een geaarde metalen plaat. Wanneer de draden onder hoge spanning worden gezet, stromen er elektronen af die in botsing komen met de fijnstofdeeltjes in de lucht. Hierdoor zijn de fijnstofdeeltjes net als de platen positief geladen en stoten deze twee elkaar af. De fijnstofdeeltjes worden door het elektrische veld naar de geaarde of negatief geladen metalen plaat gestuurd, waar ze vervolgens aan blijven plakken. |
Bron: Urban Oases
Meest gelezen
Meer artikelen met dit thema
Dordrecht Sportgemeente van het Jaar 2024, ook prijs voor Maastricht
3 okt om 17:37 uurTijdens het jubileumcongres van Vereniging Sport en Gemeenten in ’s-Hertogenbosch werd Dordrecht afgelopen week…
10 maatregelen voor schoon en voldoende water
24 sep om 12:09 uurDe Maatschappelijke Watercoalitie overhandigt op 24 september het Watermanifest als petitie aan de Tweede Kamer…
Amsterdam enige Nederlandse stad in top 20 Smart City Index 2024
4 sep om 10:04 uurZürich, Oslo en Canberra voeren de Smart City Index 2024 aan. Amsterdam zakt van 15 naar 18 en is de enige…
Handreiking voor opstellen warmteprogramma
2 aug om 15:38 uurAlle gemeenten leggen uiterlijk eind 2026 in een warmteprogramma vast welke wijken, buurten en dorpskernen voor…
Toekomstbestendig kantorenpark Rijnsweerd Utrecht
12 jul om 12:26 uurKantorenpark Rijnsweerd wil zich ontwikkelen tot een park waar óók gewerkt kan worden. Waar werk onderdeel…
Nationaal Dashboard Biodiversiteit biedt blik op de staat Nederlandse natuur
30 mei om 19:16 uurEen consortium van natuurorganisaties heeft vorige week op de Internationale Dag van de Biodiversiteit het…
Kijk verder dan ‘de perfecte parkeergarage’
30 mei om 08:00 uur“Kijk verder dan de vraag uit Den Haag naar meer woningen”, stelt Noortje Jansen van Continental Car Parks. “Je…
Mobiliteitsvraag aan de basis
28 mei om 08:00 uur(Deel)mobiliteit is een intrinsiek onderdeel van de openbare ruimte. Liesbeth Knap en Patrick van Soest, beiden…
Reactie toevoegen