Zuid-Holland: toekomst met duurzaamheid en groei in balans

Foto: Shutterstock

De Ruimtelijke Koers voor Zuid-Holland is vastgesteld door de Provinciale Staten. Als dichtst bebouwde provincie van Nederland met een belangrijke economische motor is er ontzettend veel ambitie, op beperkte ruimte. Deze Ruimtelijke Koers maakt die vraagstukken niet eenvoudiger, maar geeft wel duidelijke handvaten om tot verstandige beslissingen te komen over de verdeling van beperkte ruimte.

Zowel qua inwoners als economisch wordt Zuid-Holland momenteel gekenmerkt door groei. Dat is goed nieuws, maar brengt ook uitdagingen met zich mee; er is meer ambitie dan beschikbare ruimte. Met deze koers wordt vastgelegd waarop gestuurd wordt: een leefbare provincie, die zowel economische, menselijke, sociale als natuurlijke welvaart stimuleert. Kortom, er wordt gestreefd naar een nog fijner thuis voor bewoners en bedrijven.

Door te zorgen voor voldoende woningen, maar ook bijvoorbeeld energie en mobiliteit. Nieuw is de opdracht om ook de open ruimte beter te beschermen met een minimum dat beschikbaar moet blijven. Zo blijft Zuid-Holland een aantrekkelijke provincie. Daarbij wordt niet alleen naar cijfers, maar ook naar kwaliteit gekeken. “Het grote doel is dat alles wat extra gedaan wordt écht iets bijdraagt aan de provincie,” wordt gezegd door gedeputeerde Anne Koning. “Dat lijkt simpel, maar is een kwestie van continu keuzes maken. Deze koers helpt daarbij.”

Goede gesprekken

De afgelopen 2 jaar is intensief gesproken door de provincie met haar inwoners, alle gemeenten, heel veel partners en natuurlijk Provinciale Staten. Het proces naar de Ruimtelijke Koers was ingewikkeld en duurde langer dan gepland. Na extra inbreng van provinciale staten is de Ruimtelijke Koers nu vastgesteld. Daarmee staat men aan het begin van het vervolgproces.

De komende jaren zullen de afspraken en plannen verder worden uitgewerkt. Ook hiervoor zullen gesprekken worden gevoerd met betrokkenen. Uiteindelijk zijn het de provinciale staten dat deze uitspraken daadwerkelijk en stapsgewijs in het beleid zal vastleggen. Daarbij blijft ruimte voor maatwerk en het gedegen afwegen van belangen.

Kantelpunt

Met het vaststellen van de Ruimtelijke Koers staat Zuid-Holland op een kantelpunt. De afgelopen halve eeuw is Zuid-Holland ingrijpend veranderd. Weilanden en natuurgebieden zijn veranderd in woonwijken en bedrijventerreinen. Men is mobieler geworden en het wegennet en openbaar vervoer zijn voller dan ooit. Er wordt meer energie opgewekt dan ooit, maar het hoogspanningsnet kan vraag en aanbod bijna niet meer aan. Ook is er te maken met meer regenval dan de drainage kan verwerken, terwijl ook de bodem verzakt. Kortom, de huidige koers loopt vast.

Toch wordt er ook vooruit gekeken naar de volgende 50 jaar. Met deze Ruimtelijke Koers wordt een stip aan de horizon gezet: Een Zuid-Holland waar het goed wonen is, men goed kan werken, ondernemers willen investeren en ieder kind wil opgroeien omdat de mensen gezond, gelukkig en welvarend zijn. Deze koers is een belangrijk instrument om de route naar die toekomst te bepalen.

Meer artikelen met dit thema

descriptionArtikel

Vlaardingen pakt ophoogprogramma steeds integraler aan

Verzakkingen. De polder Holy in het buitengebied van Vlaardingen, waar in de jaren 80 van de vorige eeuw de…

Lees verder
flash_onNieuws

CROW vraagt om feedback op vernieuwd IMBOR

CROW heeft een nieuwe versie van het Informatiemodel Beheer Openbare Ruimte (IMBOR) ontwikkeld en legt deze ter…

Lees verder
descriptionArtikel

Vernieuwde handreikingen voor stedelijke knooppunten en toekomstige woonwijken

Het Ministerie van Volkshuisvesting en Ruimtelijke Ordening (VRO) heeft recent geactualiseerde versies van de…

Lees verder
descriptionArtikel

De staat van onze infrastructuur

Onze infrastructuur vormt de ruggengraat van de samenleving. Van wegen en spoorwegen tot waterkeringen en…

Lees verder
descriptionArtikel

Lancering Nationaal Dashboard Toekomstbestendige Leefomgeving

Het Nationaal Dashboard Toekomstbestendige Leefomgeving (NDTL), eerder aangekondigd als het Nationaal Dashboard…

Lees verder
flash_onNieuws

City Deal 'Een slimme stad, zo doe je dat’ afgesloten

In Amersfoort is donderdag de City Deal ‘Een slimme stad, zo doe je dat’ officieel afgesloten. Tijdens een…

Lees verder
descriptionArtikel

Handreiking Groen bij uitbreidingslocaties

Provincie Utrecht heeft als ambitie dat groen evenwichtig moet meegroeien met de woningbouw bij…

Lees verder
descriptionArtikel

Nationaal Programma Vitale Regio’s zet in op leefbaarheid

Leefbare regio’s, een duurzaam en bereikbaar voorzieningenniveau en een gezonde en kansrijke toekomst voor…

Lees verder