De reeks Verbindingsdagen Beter in Burgerparticipatie wordt aangevuld met een webinar.
Steeds beter in burgerparticipatie
Met de Omgevingswet op komst wordt participatie een steeds belangrijker onderdeel in het proces van de ontwikkeling van de fysieke leefomgeving. Participatie heeft echter pas zin als je het goed doet. Mark Verhijde en Nanneke van der Heijden maken professionals beter in burgerparticipatie. Met hun Expertboek ‘In 10 stappen Beter in Burgerparticipatie’, met de reeks Verbindingsdagen én, vanaf begin 2021, met het nieuwe webinar.
Elke laatste donderdag van de maand verzamelen professionals zich voor de Verbindingsdag Beter in Burgerparticipatie. Online, zoals dat tegenwoordig gaat. Het thema van zo’n middag heeft altijd direct te maken met de praktijk van de participatieprofessional. In juni was dat ‘Van Hoe Dan naar Doe Dan’ als aansporing om toch vooral te beginnen met participatie. Augustus ging over planmatig aan je participatie werken, met ‘Maak een plan dan’. En in september was de Verbindingsdag Beter in burgerparticipatie gewijd aan ‘Online + Blended Participatie’.
Verdieping
“We hebben de afgelopen maanden heel veel professionals bereikt”, vertellen Van der Heijden en Verhijde. “En het valt op dat niet alleen starters op het gebied van participatie zich aanmelden, maar vooral ook experts. De Verbindingsdagen krijgen zo een iets andere dimensie dan we op voorhand hebben gedacht. Meer participatie-experts betekent meer verdieping van het vak en van de instructielessen uit het Expertboek. De sprekers op de Verbindingsdag gaan echt in gesprek hoe hun participatieaanpak nu werkt. Wij vinden het een enorme verrijking.”
Stap voor stap bouwen Verhijde en Van der Heijden aan een community van participatievakmensen. “Voor ons zijn de Verbindingsdagen Beter in Burgerparticipatie een prachtige manier om in gesprek te blijven met de participatieprofessionals in Nederland en België. Wij zien ook dat deelnemers terug komen met een eigen bijdrage of vraag. Zo ontstaat voor ons een soort clubgevoel. Overigens kan nog steeds iedereen zich aanmelden voor de Verbindingsdagen, ongeacht je voorkennis. We passen de inhoud aan de deelnemers aan.”
Webinar op komst
Als extra dienstverlening is er vanaf januari 2021 een nieuw product, het Webinar Beter in Burgerparticipatie. Heel geschikt voor alle starters in het participatievak. Maar ook voor geïnteresseerden die het Expertboek ‘In 10 stappen Beter in burgerparticipatie’ nog lastig vinden om te gebruiken in hun dagelijkse praktijk. “In het webinar gaan we echt in op de basis van bewonersparticipatie. Hoe betrek je bewoners bij een project, wat doe je zelf en hoe verhoud je je tot je omgeving? Je kunt hiervoor natuurlijk ons boek lezen, maar straks ook het Webinar Beter in Burgerparticipatie volgen.”
Dit najaar staan nog twee Verbindingsdagen Beter in Burgerparticipatie op het programma. De eerste, op 29 oktober, gaat over ‘Participatie en de Omgevingswet’. Volgens de Omgevingswet heeft de gemeente een participatie-motiveringsplicht, ze moet dus kunnen aantonen alle stakeholders voldoende bij een project te hebben betrokken. Als dat niet het geval is kan een rechter een besluit vernietigen. Voldoende reden dus om een goed participatietraject te doen. Hoe je dat aanpakt leer je bij de Verbindingsdag op 29 oktober.
De Verbindingsdag Beter in Burgerparticipatie van 26 november heet ‘Gek van Regie!’ Die titel is tweeledig, want je kunt er gek van zijn, ofwel dat het je lust en je leven is. Maar je kunt er ook gek van zijn, als je echt niet meer weet hoe je de regie moet doen. “Regie en alles dat erbij hoort is typisch een thema waar participatieprofessionals mee te maken hebben. Door beide kanten van die regie te laten zien, erover in gesprek te zijn en met elkaar te leren, brengen we de participatieprofessionals weer een stapje verder”, zeggen Van der Heijden en Verhijde.
Meer artikelen met dit thema
SCP-directeur: Overheid moet burgers gelijkwaardige rol geven in beleidsvorming
21 mrt om 09:47 uurUit recent onderzoek van het Sociaal en Cultureel Planbureau (SCP) blijkt dat veel Nederlanders zich vervreemd…
Tegenstrijdige belangen in je ruimtelijke project? Zo los je het op.
30 okt 2023Van tegenstrijdige belangen naar een breed gedragen en vrolijk participatietraject. Anne-Mette Andersen…
‘Gaat je niks aan!’ zei de boer. 5 maanden later leende ik zijn biljartzaal
11 sep 2023Expert Anne-Mette Andersen schrijft over hoe tot dialoog kunt komen en wat dat vervolgens kan opleveren. Een…
Regie houden op het participatieproces
2 jun 2023Een participatieproces is een reis, met vele afslagen en ontmoetingen. Hoe zorg je dat je bij je eindbestemming…
Boosheid of betrokkenheid?
30 mei 2023Ruimtelijke ontwikkeling stuit vaak op veel weerstand van omwonenden. Hoe ga je om met boze bewoners? Het is de…
De Omgevingsdialoog: Hoe dan?
26 mei 2023De Omgevingsdialoog is een overleg tussen de initiatiefnemer van een ruimtelijk plan…
Toekomstbestendige leefomgeving kan niet zonder betrokken burger
29 mrt 2023Allen met de inbreng van burgers en de steun voor beleid kunnen de grote maatschappelijke opgaven waar…
Reactie toevoegen