Slim IS NOT smart
Internet of Things, smart city, smart grid, veel grote gemeenten denken al na hoe de smart city vorm moet gaan krijgen. Dit heeft naast lichttechnische aspecten ook raakvlakken met data beheer, data eigendom, installatie-eigendom, privacyborging, dataplatforms en ICT. Op zich logisch dat hierover goed wordt nagedacht voordat concrete stappen worden genomen. Het is een groot vraagstuk met veel stakeholders. Het is in deze fase vooral aftasten welke kant het op gaat.
Doorpakken
De voordelen voor slimme verlichting zijn evident: met slimme verlichting is meer energie te besparen, het product openbare verlichting is beter te garanderen en heeft grote beheersmatige voordelen. Slimme verlichting is minder complex dan ‘smart’ en gaat alleen over het licht in de straat. Op afstand te monitoren en instelbaar op de behoefte van dat moment. Het kan zelfs verkeers- of weersafhankelijk gemaakt worden.
Deze kaders van slim licht zullen voor de komende jaren prima toepasbaar zijn voor het merendeel van het areaal van openbare verlichting. De aspecten die bij smart city nog goed moeten worden doordacht zijn bij slimme verlichting nauwelijks aan de orde.
Pilots voor slim licht
Heel veel gemeenten zijn enthousiast bezig met de toekomst en met slimme verlichtingsoplossingen, al dan niet met detectie of andere sensoriek. Maar inzicht in de behaalde resultaten blijven achter. Het delen van goede ervaringen en nieuw verkregen inzichten voorziet in een onmisbare informatiebron voor gemeenten en leveranciers.
De landelijke inventarisatie van ervaringen en de behoeften van de gemeenten op het gebied van slim en de mogelijkheden die de markt nu kan bieden is een goede vervolgstap. Met de verkregen resultaten krijgen beheerders inzicht in de mogelijkheden van slimme verlichting en leveranciers kunnen zo hun product/dienstenpakket beter afstemmen op de marktbehoefte.
Reactie toevoegen