In 2120 is de landbouw in Nederland volledig circulair, produceren steden meer energie dan ze verbruiken en is natuur als leidend principe verankerd in de wet.
'Over 100 jaar is Nederland klimaatpositief'
In het visiedocument 'Een natuurlijkere toekomst voor Nederland in 2120' van Wageningen University schetsen onderzoekers een uiterst positief beeld van ons land over honderd jaar. De verwachting is dat Nederland tegen die tijd klimaatpositief is en dat steden, hoewel in oppervlakte gegroeid, meer energie zullen produceren dan dat ze verbruiken. Bovendien fungeren steden dan als spons en zijn maximaal groen en blauw voor optimale leefbaarheid en verkoeling. Gebouwen zijn natuurlijkclusief, houtbouw is gemeengoed. Beleidskeuzes worden getoetst op hun effecten op de natuur en biodiversiteit.
Vijf principes als voorwaarde
Al met al een rooskleurig vooruitzicht. Er is wel een voorwaarde. Dit toekomstbeeld kan alleen werkelijkheid worden als de de keuzes die we maken baseren op vijf principes:
- Natuurlijk systeem aan de basis
- Optimaal benutten van water
- Natuurinclusieve samenleving
- Circulaire economie
- Meebewegende ruimtelijke inrichting
Veranderopgaven als kans
Om te kunnen voldoen aan het Klimaatakkoord van Parijs moeten alle VN-lidstaten en dus ook Nederland een aantal forse veranderingen doorvoeren. We moeten inzetten op een natuurinclusieve samenleving en maatregelen nemen om in 2050 energieneutraal te zijn. Bovendien moeten we ons aanpassen aan klimaatverandering. Deze veranderopgaven bieden heel veel kansen, zo beschrijven de onderzoekers in het rapport. Hoe ziet Nederland eruit als we alle kansen benutten? Dat staat beschreven in de uitgebreide toekomstvisie. "Het is een nieuw verhaal voor Nederland met een hoofdrol voor de natuur en natuurlijke processen. Het ontvouwt zich rondom de thema’s waterbeheer, energie, landbouw, circulaire economie, verstedelijking en biodiversiteit. Door de ontwikkelingen op deze gebieden integraal te benaderen en te analyseren, kunnen we toewerken naar groene, natuurinclusieve oplossingen."
Reactie toevoegen