In aanloop naar de invoering van de Omgevingswet op 1 januari 2022 gaat DuurzaamDoor op reis om de Omgevingswet ‘van binnenuit’ te ontdekken. Organisator Anne van Strien vertelt er meer over.
Online bustour: De reis naar binnen
Nu de invoering van de Omgevingswet steeds dichterbij komt, worstelen veel professionals met de juridische kant van het verhaal. Deels terecht, het is een belangrijk aspect van de wet. Tegelijkertijd heeft de Omgevingswet een doel dat soms ondergesneeuwd dreigt te raken: een betere afstemming van hoe we Nederland inrichten. De online busreis ‘De reis naar binnen’ heeft aandacht voor de zachte kant van de Omgevingswet.
“De Omgevingswet maakt het mogelijk om ons anders te verhouden tot elkaar en het landschap en anders te kijken naar hoe we ons land inrichten. Tijdens de online bustour gaan we het hebben over wat dat vraagt van mensen, we maken het heel persoonlijk.”
De serie bijeenkomsten is bedoeld voor iedereen die zich bezighoudt met zijn of haar fysieke leefomgeving, van initiatiefnemer tot ambtenaar. Elke bijeenkomst heeft een andere insteek, vertelt Van Strien. Er doen drie bijzondere spreeksters mee: creatieve denkers, veranderaars, toekomstkijkers. “Bij de eerste stop komt praktisch filosofe Linda van Denderen iets vertellen over hoe je betere vragen kunt stellen en hoe je beter kunt luisteren. We gaan het hebben over de reis naar de binnenwereld en maken de weg vrij voor een andere manier van kijken. Bij de tweede stop houden we een interview met kunstenaar Claudy Jongstra. Dit is vooral een ontdekkingsreis naar andere manieren om onze omgeving te vormen. De derde en laatste bijeenkomst gaat over thuiskomen en dat doen we samen met ontdekkingsreizigster Arita Baaijens. We gaan de indrukken uit de bustour verwerken en kijken naar hoe je die kunt toepassen in je eigen werk.”
De bustour benadert de Omgevingswet op een compleet andere manier dan bijeenkomsten die zich vooral richten op het juridische aspect en de tools die de wet biedt. “We willen een soort bewustwording creëren dat het landschap ook een stem heeft en een intrinsieke waarde. We gaan anders praten, andere woorden gebruiken, minder beleidstaal dus.”
De virtuele bus gaat op 13 november op pad voor een reeks van drie stops. Op 13, 20 en 27 november van 10.00 tot 12.00 uur kun je online instappen.
Meest gelezen
Meer artikelen met dit thema
Verstedelijking vermijden bij waterberging en bodemdaling
2 okt om 07:30 uurBij de ontwikkeling van nieuwe verstedelijkingslocaties moeten gebieden worden vermeden die belangrijk zijn…
De rol van groen en blauw in de omgevingsvisie
24 jun om 16:33 uurHet heeft even geduurd maar dit jaar is dan eindelijk de Omgevingswet ingevoerd. Voor het realiseren van groen-…
Tegenstrijdige belangen in je ruimtelijke project? Zo los je het op.
30 okt 2023Van tegenstrijdige belangen naar een breed gedragen en vrolijk participatietraject. Anne-Mette Andersen…
‘Gaat je niks aan!’ zei de boer. 5 maanden later leende ik zijn biljartzaal
11 sep 2023Expert Anne-Mette Andersen schrijft over hoe tot dialoog kunt komen en wat dat vervolgens kan opleveren. Een…
Boosheid of betrokkenheid?
30 mei 2023Ruimtelijke ontwikkeling stuit vaak op veel weerstand van omwonenden. Hoe ga je om met boze bewoners? Het is de…
De Omgevingsdialoog: Hoe dan?
26 mei 2023De Omgevingsdialoog is een overleg tussen de initiatiefnemer van een ruimtelijk plan…
Omgevingswet: ambtenaar moet uit ander vaatje tappen
19 apr 2023 4 minInvoering Omgevingswet op 1 januari 2024
15 mrt 2023De kogel is door de kerk: de nieuwe Omgevingswet wordt ingevoerd per 1 januari 2024. De Eerste Kamer heeft…
Reactie toevoegen