Het dorp Nagele, in de jaren '50 het modernste dorp van Europa, gaat 500 woningen op een innovatieve wijze aardgasvrij maken. De ambitie is nu: het duurzaamste dorp worden.
Nagele wil duurzaamste dorp van Europa worden
Het plan 'Nagele in Balans' is door het ministerie van Binnenlandse Zaken en Koninkrijkrelaties (BZK) geselecteerd in het kader van de stimuleringsregeling Proeftuinen aardgasvrije wijken. Nagele, in de gemeente Noordoostpolder, is ontworpen door de beroemdste architecten van die tijd zoals Rietveld, Van Eyck en Bakema.
Om het innovatieve en experimentele karakter van Nagele nieuw leven in te blazen, schreef de Coöperatie Energiek Nagele – een bottom-up initiatief om duurzame energievoorziening in het dorp te realiseren – een landelijke prijsvraag uit voor experimentele en inspirerende duurzame energieoplossingen. Winnaar van de prijsvraag was de inzending ‘Nagele in Balans’.
Proeftuinen aardgasvrije wijken
Kort na het bekendmaken van de winnaar introduceerde Minister Ollongren op 1 april 2018 de regeling 'Proeftuinen aardgasvrije wijken'. Het prijswinnende plan ‘Nagele in Balans’ bood een prima duurzaam alternatief voor de warmteopwekking in Nagele en sloot daarmee naadloos aan bij de uitgangspunten van de proeftuinen. De aanvraag van de gemeente Noordoostpolder, Energiek Nagele en Team Nagele in Balans is gehonoreerd. Inmiddels maakt Nagele deel uit van de eerste 27 Proeftuinen aardgasvrije wijken die subsidie ontvangen van Binnenlandse Zaken.
Proces na de prijsvraag
Minimale eis van Ollongren was om tenminste vijfhonderd woningen van het gas af te halen. In het geval van Nagele is dat de hele dorpskern. Nagele bestaat uit een negental woonhofjes van circa vijftig woningen. In een periode van tien jaar tijd zullen deze woonhofjes stap voor stap van het gas af gaan. De Karwijhof vormt de eerste pilot in dit proces. Het hofje bestaat uit sociale huurwoningen en woningen van eigenaar-bewoners, waarmee het representatief is voor het rest van het dorp. De woningen, gebouwd rond 1960, zijn grondgebonden rijwoningen, tweekappers en vrijstaande woningen, alle met plat dak. Geen gestapelde bouw.
Lees verder
Dit artikel verscheen op Stedebouw & Architectuur. Lees hier het hele artikel.
Reactie toevoegen