De Omgevingswet is een complex juridisch vehikel, met heel veel mogelijkheden. Met de integrale wijkaanpak kan je in het klein alvast oefenen.
Integrale wijkaanpak: oefenen met de Omgevingswet
dinsdag 25 februari 2020
2 min
De Omgevingswet vertoont overeenkomsten met Excel. Bijna iedereen, zeker bij de overheid, gebruikt het spreadsheetprogramma van Office, maar slechts weinig mensen kennen alle toepassingsmogelijkheden van de software. Zo lijkt het ook te gaan met de Omgevingswet. Deze wet bundelt alle bestaande wet- en regelgeving in de fysieke leefomgeving en biedt tal van mogelijkheden als het gaat om zaken als duurzaamheid, participatie en energietransitie. Maar door de complexiteit van de wet, ligt de focus met name op de implementatie zelf. Terwijl de Omgevingswet, net als Excel, bedoeld is om bepaalde handelingen eenvoudiger te maken en beter uit te voeren.
Decentralisatie en integrale opgaven
“In de Omgevingswet komen eigenlijk twee ontwikkelingen samen”, vertelt Juul Osinga van Aveco de Bondt. “Enerzijds de behoefte om met maatschappelijke opgaven waar we in Nederland mee te maken hebben aan de slag te gaan, zoals klimaatadaptatie, woningbouw en energietransitie. Daarnaast hebben we te maken met de veranderende rol van de overheid in relatie tot de maatschappij. De Omgevingswet biedt instrumenten om beide ontwikkelingen op een goede manier in te richten en te combineren. De integrale wijkaanpak van Aveco de Bondt is een methode om dat op een kleiner schaalniveau voor elkaar te krijgen.”
Collega Alex van Doorn vult aan: “De grote plus van de integrale wijkaanpak is dat je kennis nodig hebt om het goed aan te pakken, bijvoorbeeld voor het maken van een plan voor de energietransitie. En dit is precies dezelfde kennis die je nodig hebt voor een goede implementatie van de Omgevingswet. Begin gewoon met het ophalen van data. Er ligt toch al een deadline, je kunt net zo goed nu alvast beginnen.”
In Biind Magazine #2 van 2020 lees je een uitgebreid interview over de integrale wijkaanpak. Het magazine komt uit op 27 februari. Abonneer je op de nieuwsbrief en krijg het magazine automatisch toegestuurd. Biind.nl/nieuwsbrief
Meest gelezen
Meer artikelen met dit thema
Verstedelijking vermijden bij waterberging en bodemdaling
2 okt om 07:30 uurBij de ontwikkeling van nieuwe verstedelijkingslocaties moeten gebieden worden vermeden die belangrijk zijn…
De rol van groen en blauw in de omgevingsvisie
24 jun om 16:33 uurHet heeft even geduurd maar dit jaar is dan eindelijk de Omgevingswet ingevoerd. Voor het realiseren van groen-…
Tegenstrijdige belangen in je ruimtelijke project? Zo los je het op.
30 okt 2023Van tegenstrijdige belangen naar een breed gedragen en vrolijk participatietraject. Anne-Mette Andersen…
‘Gaat je niks aan!’ zei de boer. 5 maanden later leende ik zijn biljartzaal
11 sep 2023Expert Anne-Mette Andersen schrijft over hoe tot dialoog kunt komen en wat dat vervolgens kan opleveren. Een…
Boosheid of betrokkenheid?
30 mei 2023Ruimtelijke ontwikkeling stuit vaak op veel weerstand van omwonenden. Hoe ga je om met boze bewoners? Het is de…
De Omgevingsdialoog: Hoe dan?
26 mei 2023De Omgevingsdialoog is een overleg tussen de initiatiefnemer van een ruimtelijk plan…
Omgevingswet: ambtenaar moet uit ander vaatje tappen
19 apr 2023 4 minEen van de grootste decentralisaties in de Nederlandse geschiedenis zal op 1 januari 2024 plaatsvinden. De…
Lees verder
Invoering Omgevingswet op 1 januari 2024
15 mrt 2023De kogel is door de kerk: de nieuwe Omgevingswet wordt ingevoerd per 1 januari 2024. De Eerste Kamer heeft…
Reactie toevoegen