Tachtig Europese partijen – plasticproducenten, bedrijven, overheden en recyclers – hebben op 6 maart in Brussel het Europese Plastic Pact ondertekend. Hierin staat dat al het dagelijks gebruikte plastic binnen 5 jaar recyclebaar of herbruikbaar moet zijn.
Europa zet stappen in plasticreductie
De milieuministers van Nederland, Frankrijk en Denemarken legden de basis voor dit pact in 2019. Na lancering van het Plastic Pact in Nederland en Frankrijk, groeide het enthousiasme uit tot het waarmaken van de Europese evenknie. Minister van Veldhoven is trots op deze stap: “Als we de klimaatdoelen van Parijs willen halen, moeten we naast schone energie ook naar schone grondstoffen kijken.”
Het pact bevat vier inhoudelijke doelen waar ondertekenaars zich aan hebben gebonden per 2025:
- Maak plastic verpakkingen volledig recyclebaar en waar mogelijk geschikt voor hergebruik;
- Verminder onnodig plasticgebruik en gebruik van plastic gemaakt uit aardolie met ten minste 20%;
- Verbeter de huidige capaciteit van inzameling, sortering en recycling met ten minste 25%;
- Gebruik ten minste 30% gerecycled plastic in nieuwe verpakkingen en producten.
De partijen die zich aan het pact hebben gecommitteerd, moeten jaarlijks laten zien hoe ze ervoor staan. De voortgang wordt bewaakt door een roulerende stuurgroep, bestaande uit een aantal ondertekenaars. De Europese Commissie is waarnemer van het pact.
Ook worden de eerste werkgroepen opgestart, onder meer bedoeld voor het opzetten van monitoring, rapporteren, transport van plastic afval en circulair ontwerp van plastic.
Bij het thema van dit artikel betrokken organisaties
Meer artikelen met dit thema
Platform Integrale Samenwerking Openbare Ruimte gelanceerd
7 nov om 12:35 uurOm bij de toekomstbestendige inrichting van de openbare ruimte de uitdagingen voor de onder- en bovengrond…
Dordrecht investeert fors in leefbaarheid en vergroening
30 okt om 08:23 uurDe historische binnenstad van Dordrecht, die aan twee zijden door de rivier wordt begrensd, kampt met…
Schone Lucht Akkoord op koers voor gezondheidswinst
2 jul om 11:52 uurAls alle plannen voor schonere lucht worden uitgevoerd, zullen Nederlanders in 2030 gemiddeld 2,5 tot 3,5…
Wetenschappers: Verbind klimaat en biodiversiteit
25 jun om 09:34 uurWetenschappers en beleidsmakers bezien klimaat en biodiversiteit nu nog vaak onafhankelijk van elkaar. Dat moet…
De invloed van klimaatverandering op ruimtelijk beleid
12 jun om 12:04 uurHet adviesorgaan Raad voor de leefomgeving en infrastructuur (Rli) heeft het advies 'Ruimtelijke ordening in…
Provincie Noord-Holland dimt ledlampen voor klimaat, mens en dier
6 jun om 11:46 uurDe provincie Noord-Holland gaat ook het laatste deel van de straatverlichting voorzien van ledlampen. Bovendien…
Update over gezondheidsrisico's door klimaatverandering
22 mei om 09:36 uurDe wereldwijde klimaatverandering heet ook in Nederland grote invloed. De gemiddelde temperatuur is de…
Klimaatrisico's in kaart voor samenwerken aan maatregelen
17 apr om 14:47 uurDe gevolgen van klimaatverandering zijn volop in het nieuws en vragen om actie. Steeds meer organisaties…
Reactie toevoegen