Volgend jaar gaan zich opnieuw droogteproblemen voordoen. Dat voorspelt waterschap Rijn en IJssel.
Droogteproblemen houden ook volgend jaar aan
Volgens het waterschap is de lage waterstand van dit jaar daar de grootste oorzaak van. De natuur zal volgens het waterschap niet snel genoeg herstellen, tenzij het elke dag grote hoeveelheden gaat regenen, schrijft Telegraaf. Uit onderzoek van het waterschap blijkt dat het in dit geval gaat om hoeveelheden van 500 tot 700 millimeter neerslag per dag. Dit is een hoeveelheid die normaal gesproken in een heel jaar tijd valt. Hoosbuien helpen ook niet, want dan loopt het water direct weg. Het zal een lange tijd achter elkaar heel veel moeten regenen voor de natuur volledig hersteld is van de uitzonderlijke droogte van afgelopen zomer.
Dat de grondwaterstand nog niet volledig hersteld is, blijkt wel uit het feit dat het water, dat ruim een meter lager staat dan normaal, ondanks de regenbuien nog steeds daalt. In gebieden als de Veluwe en de Achterhoek staan veel slootjes droog. In deze gebieden blijft de gehele winter een sproeiverbod gelden. Dat is nog nooit eerder voorgekomen.
Het waterschap is samen met natuurorganisaties, agrariërs en drinkwaterbedrijven op zoek naar tijdelijke maatregelen om de grondwaterstand te liften. Een mogelijkheid is het vasthouden van regenwater langs de akkers, zodat het water beter in de grond kan zakken.
Bij het thema van dit artikel betrokken organisaties
Meer artikelen met dit thema
Platform Integrale Samenwerking Openbare Ruimte gelanceerd
7 nov om 12:35 uurOm bij de toekomstbestendige inrichting van de openbare ruimte de uitdagingen voor de onder- en bovengrond…
Dordrecht investeert fors in leefbaarheid en vergroening
30 okt om 08:23 uurDe historische binnenstad van Dordrecht, die aan twee zijden door de rivier wordt begrensd, kampt met…
Schone Lucht Akkoord op koers voor gezondheidswinst
2 jul om 11:52 uurAls alle plannen voor schonere lucht worden uitgevoerd, zullen Nederlanders in 2030 gemiddeld 2,5 tot 3,5…
Wetenschappers: Verbind klimaat en biodiversiteit
25 jun om 09:34 uurWetenschappers en beleidsmakers bezien klimaat en biodiversiteit nu nog vaak onafhankelijk van elkaar. Dat moet…
De invloed van klimaatverandering op ruimtelijk beleid
12 jun om 12:04 uurHet adviesorgaan Raad voor de leefomgeving en infrastructuur (Rli) heeft het advies 'Ruimtelijke ordening in…
Provincie Noord-Holland dimt ledlampen voor klimaat, mens en dier
6 jun om 11:46 uurDe provincie Noord-Holland gaat ook het laatste deel van de straatverlichting voorzien van ledlampen. Bovendien…
Update over gezondheidsrisico's door klimaatverandering
22 mei om 09:36 uurDe wereldwijde klimaatverandering heet ook in Nederland grote invloed. De gemiddelde temperatuur is de…
Klimaatrisico's in kaart voor samenwerken aan maatregelen
17 apr om 14:47 uurDe gevolgen van klimaatverandering zijn volop in het nieuws en vragen om actie. Steeds meer organisaties…
Reactie toevoegen