De invoering van de Omgevingswet hangt met name af van het DSO. “We moeten het alleen doen als het verstandig en realistisch is.”
Aansluiting DSO grootste zorg voor haalbaarheid Omgevingswet
maandag 9 maart 2020
3 min
Overal in het land wordt vol enthousiasme gewerkt aan de invoering van de Omgevingswet. Of de wet daadwerkelijk op 1 januari 2021 ingaat hangt met name af van het Digitale Stelsel, bleek tijdens het Topcongres Omgevingswet, op 6 maart.
De plenaire zaal van het Spoorwegmuseum in Utrecht zat vol gemeentesecretarissen, managers omgevingsvisie en andere topambtenaren die verantwoordelijk zijn voor de implementatie van de Omgevingswet. Tijdens het congres namen ze samen de stand van zaken door, leerden ze van elkaars ervaringen en werd en af en toe ook een spiegel voorgehouden.
Voetbalwedstrijd
Secretaris-generaal van het ministerie van Binnenlandse Zaken Maarten Schurink vergeleek de invoering van de wet als een spannende voetbalwedstrijd waar je als team maandenlang naartoe werkt. “Wij worden alleen niet gered door het weer”, benadrukte hij. Schurink realiseert zich dat de aansluiting op DSO nog gerealiseerd moet worden, dat alle regels er nog in moeten, maar ook dat de organisatie zich moet aanpassen en anders moet gaan denken. Aan de hand van een aantal succesverhalen toonde hij aan dat hier op lokaal niveau al flink aan wordt gewerkt.
Ombudsman: 'Spreek de juiste taal'
Na de secretaris-generaal was het de beurt aan Ombudsman Reinier van Zutphen om het podium te betreden. “De Omgevingswet raakt heel veel burgers”, aldus Van Zutphen. “Iedereen moet kunnen meedoen. We moeten ons dus afvragen welke informatie men nodig heeft om mee te doen. Dat begint bij het spreken van de juiste taal.” Van Zutphen wees zijn publiek erop dat er in Nederland 2,5 miljoen mensen zijn die moeite hebben met lezen en schrijven. “Die wonen bij u in de straat. We moeten onze taal aanpassen naar B1-niveau en dat is heel erg moeilijk.” Eenvoudiger taal kan helpen om mensen te verleiden te participeren, net als een heldere manier van klachtenafhandeling. “Wie vangt de signalen op en wie gaat ermee aan de slag?” Wat Van Zutphen betreft komt er slechts één loket voor klachtenafhandeling, zodat het voor de burger makkelijker wordt zijn stem te laten horen. “Uiteindelijk moet de burger er beter van worden, dat is onze gezamenlijke ambitie.”
Vergunningsprocessen op orde
Ook Marjola Boogmans, directielid Stadsontwikkeling ’s-Hertogenbosch, en Heleen Groot, directeur interbestuurlijk programma Aan de Slag, noemden het anders denken en luisteren naar burgers als belangrijk punt van de Omgevingswet. Tegelijkertijd zien ze de aansluiting van het DSO als belangrijke drempel. Of het nu af komt of niet, achterover leunen is volgens de twee sowieso geen optie. “Zorg dat je in elk geval je vergunningsprocessen af hebt op 1 januari”, was het dringende advies. “Anders kunnen we niet van start.”
Meest gelezen
Meer artikelen met dit thema
Verstedelijking vermijden bij waterberging en bodemdaling
2 okt om 07:30 uurBij de ontwikkeling van nieuwe verstedelijkingslocaties moeten gebieden worden vermeden die belangrijk zijn…
De rol van groen en blauw in de omgevingsvisie
24 jun om 16:33 uurHet heeft even geduurd maar dit jaar is dan eindelijk de Omgevingswet ingevoerd. Voor het realiseren van groen-…
Tegenstrijdige belangen in je ruimtelijke project? Zo los je het op.
30 okt 2023Van tegenstrijdige belangen naar een breed gedragen en vrolijk participatietraject. Anne-Mette Andersen…
‘Gaat je niks aan!’ zei de boer. 5 maanden later leende ik zijn biljartzaal
11 sep 2023Expert Anne-Mette Andersen schrijft over hoe tot dialoog kunt komen en wat dat vervolgens kan opleveren. Een…
Boosheid of betrokkenheid?
30 mei 2023Ruimtelijke ontwikkeling stuit vaak op veel weerstand van omwonenden. Hoe ga je om met boze bewoners? Het is de…
De Omgevingsdialoog: Hoe dan?
26 mei 2023De Omgevingsdialoog is een overleg tussen de initiatiefnemer van een ruimtelijk plan…
Omgevingswet: ambtenaar moet uit ander vaatje tappen
19 apr 2023 4 minEen van de grootste decentralisaties in de Nederlandse geschiedenis zal op 1 januari 2024 plaatsvinden. De…
Lees verder
Invoering Omgevingswet op 1 januari 2024
15 mrt 2023De kogel is door de kerk: de nieuwe Omgevingswet wordt ingevoerd per 1 januari 2024. De Eerste Kamer heeft…
Reactie toevoegen