Gezond en Actief Leven Akkoord ondertekend
Meer aandacht, meer geld en slimme samenwerking voor een gezondere samenleving. In het Gezond en Actief Leven Akkoord (GALA) zijn afspraken gemaakt over een slimme samenwerking aan gezondheid, preventie en een sterke sociale basis.
Partijen die het akkoord hebben ondertekend zijn het ministerie van VWS, de VNG, zorgvrzekeraars Nederland en GGD GHOR. In het akkoord is afgesproken hoe we in 2040 een gezonde generatie bereiken met weerbare gezonde mensen die opgroeien, leven, werken en wonen in een sociaal en fysiek gezonde leefomgeving.
Meer geld voor buurtsportcoaches
Het budget voor preventie, gezondheidsbevordering, de sociale basis en sport en bewegen stijgt naar 300 miljoen euro per jaar. Met dit geld wordt onder meer ingezet om het tegengaan van eenzaamheid onder ouderen. Het idee is dat dat beter is voor het welzijn van deze groep dan nog een extra hulpverlener. Mensen die gezonder willen leven, kunnen extra goed geholpen zijn met een buurtsportcoach die hen wegwijs maakt bij lokale sportverenigingen. Als je wilt voorkomen dat oudere mensen vallen, is het goed om hen te betrekken bij beweegprogramma’s. Tegelijkertijd kan het ook helpen als de gemeente meedenkt over een toegankelijke wandelroute of een extra parkbankje waarop mensen even kunnen uitrusten. En een goed sociaal netwerk in een wijk rond het tegengaan van eenzaamheid, kun je ook inzetten om wandelclubjes te organiseren voor het tegengaan van diabetes. Door mantelzorgers te ondersteunen – bijvoorbeeld met het tijdelijk overnemen van zorg – kunnen zij de zorg voor hun naasten beter volhouden en wordt de professionele zorg minder belast. Deze voorbeelden laten zien hoe belangrijk gemeenten en het sociaal domein zijn om meer gezondheid voor alle Nederlanders slim en concreet dichterbij te brengen in hun wijk, gemeente of regio.
Reactie toevoegen